Versnel
applicatie
-ontwikkeling
met Mendix

Wat is Mendix?

Mendix is een softwareplatform waarmee je op grote schaal mobiele en webapplicaties kunt bouwen en verbeteren. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf, inmiddels overgenomen door Siemens, is uitgegroeid is tot één van de bekendste low-codeplatformen ter wereld. Door modelgebaseerd ontwikkelen als centraal principe uit te werken en dit met uitgebreide voorzieningen optimaal te ondersteunen raakt een veel bredere groep van niet formeel geschoolde ontwikkelaars (ook wel ‘citizen developers’ genoemd) aangehaakt bij de bouw van applicaties. Dit is een belangrijke positieve ontwikkeling om het grote tekort aan programmeurs aan te pakken.

Low-code softwareontwikkeling ondersteunt de bouw van software integraal van begin tot eind. Van het uittekenen van een prototype tot het live brengen van een werkende applicatie.

Toenemende behoefte aan applicaties

Organisaties ontwikkelen steeds meer applicaties waarmee ze zich onderscheiden. Apps voor medewerkers, klanten en leveranciers zoals klantportalen, nieuwe digitale dienstverleningen en Health & Safety apps. Deze toenemende behoefte aan applicaties zorgt voor druk om met dezelfde mensen, in minder tijd, meer te moeten leveren.

Traditionele applicatie ontwikkelmethodes werken niet snel genoeg om dit te kunnen realiseren. Bovendien betrekken deze methodes niet altijd de juiste personen om in een rap tempo goede apps te kunnen leveren. Low-code platformen hebben van alles aan boord om een business idee snel tot realisatie te brengen. Low-code sluit aan bij de groeipijn die veel organisaties ervaren door de krappe IT-arbeidsmarkt. Met het softwareplatform Mendix is het mogelijk om snel en op maat proces-gedreven bedrijfsapplicaties te ontwikkelen.

No code en low code in één

Ontworpen voor diverse ontwikkelaars, met of zonder code kennis.

Collaboratieve visuele ontwikkeling

Intuïtieve ontwikkeling met ingebouwde samenwerking om snel te creëren wat het bedrijf nodig heeft.

Ongeëvenaarde Time to Value

Behaal sneller resultaten.

Cloud native architectuur

Best-in-class technologie, dus je bent klaar voor de toekomst.

Open en uitbreidbaar

Platform-API’s, model-API’s en SDK’s voor uitgebreide uitbreidingsopties.

Multi-channel apps

Bouw applicaties één keer en draai ze overal, zonder meerdere tools en codebases.

Mendix No-code en low-code

Mendix biedt zowel no-code als low-code tooling in één volledig geïntegreerd platform. Bij no-code maak je, zoals de naam zegt, geen gebruik van code. In plaats hiervan werk je met een web based visual modeler. Het is een drag-and-drop principe waardoor het erg toegankelijk is, ook voor niet-developers. Low-code is een desktop-based visual modeler waarin developers ook kunnen programmeren, om zo de mogelijkheden nog uitgebreider te maken.

Door de combinatie van no-code en low-code kunnen IT-afdelingen een stuk efficiënter samenwerken met bijvoorbeeld marketing- en sales afdelingen maar stelt het platform de business ook in staat om zelf apps te ontwikkelen! Kennis van programmeertalen hebben is niet nodig! Business en IT kunnen hierdoor samen in één application development platform werken om applicaties te creëren, bewerken en live te zetten in een fractie van de tijd die nodig is bij traditionele ontwikkelmethodes.

De gemiddelde business gebruiker brengt de nodige expertise mee, waardoor applicaties ook echt beter worden. Een ontwikkelaar snapt vaak niet hoe er dagelijks met een applicatie moet worden gewerkt en welke velden juist belangrijk of onbelangrijk zijn op een formulier. Met een business gebruiker in het lowcode-team kunnen applicaties niet alleen sneller en beter tot stand komen, je kunt ook interactiever ontwikkelen.

4 soorten toepassingen van Mendix

De toepassingen die klanten met Mendix bouwen, vallen in vier categorieën;

 1. Mobile
  Mobile is lang een driver geweest voor low-code. Veel bedrijven voelden de druk om aan te sluiten bij de sterk opkomende voorkeur van consumenten voor apps, maar het ontbrak hen aan kennis en de juiste middelen. Mendix is in dat gat gestapt door klanten te begeleiden bij hun ontwikkeltraject en het samenbrengen van business en IT.
 2. Operational efficiency apps
  De tweede categorie is de grootste, en beslaat operational efficiency apps voor interne medewerkers om de workflow te verbeteren en zaken te automatiseren. In de verzekeringswereld bijvoorbeeld wordt deze categorie apps vaak ingezet voor claims management. Bestaande processen worden dan via straight-through processing verwerkt in een geheel nieuwe app.
 3. Customer engagement
  Zoals een mobiele app waarmee klanten zelf een claim kunnen indienen. Of een Mendix-app van een energieleverancier waarmee klanten contracten kunnen afsluiten en slimme meters kunnen bestellen. Op dit vlak gaat operational efficiency hand in hand met customer engagement.
 4. Legacy Repacement
  Low-code is aan het opschuiven naar mission-critical-systemen. Bijvoorbeeld bij banken die verstrekken van leningen volledig laten afhandelen door een met low-code gemodelleerde applicatie. Dat opschuiven komt doordat het bedrijven in staat stelt om nieuwe technologie toe te passen in hun kernprocessen. Modelgebaseerde softwareontwikkeling is uitgegroeid tot een bewezen formule die ook zware, bedrijfskritische legacy-applicaties kan vervangen.

Collin Crowdfund

“Ik heb zelf in die tijd wel eens genoemd dat we in een periode van een half jaar een hele bank hebben gebouwd. Het is belangrijk om dat te doen met techniek die daar ook geschikt voor is en dat is met Mendix het geval.”
Bekijk de video.

Zien is geloven, plan nu een gratis demo afspraak

Onze experts laten je kennismaken met de voordelen van Mendix. Hiervoor plannen we graag een afspraak met je in. We beantwoorden al je vragen!

Maak vandaag nog een afspraak

Wat onderscheidt Mendix t.o.v. concurrenten?

Mendix richt zich vanaf het begin op het samenbrengen van business en IT. Ze ondersteunen het proces om in gemengde business / IT devops-teams samen te werken aan de bouw van applicaties optimaal. Mensen uit de business als domeinexperts participeren samen met ontwikkelaars volop in de bouw van applicaties. “Geen enkele andere low-code leverancier bedient zo’n breed scala aan programmeurs, volgens Johan Den Haan, CTO Mendix: van citizen developer tot professionele ontwikkelaar.”

Gartner & Forrester over Mendix

Volgens het onderzoeksbureau Gartner zal tegen 2024 driekwart van de grote ondernemingen ten minste vier low-code ontwikkelingstools gebruiken voor applicatieontwikkeling. Maar ook zal low-code applicatieontwikkeling verantwoordelijk zijn voor meer dan 65 procent van de activiteiten op het gebied van applicatieontwikkeling.

“De enterprise LCAP-markt groeit sterk door de aanhoudende vraag naar applicaties en een tekort aan bekwame ontwikkelaars. Low-code is een logische volgende stap nu applicatieontwikkeling een steeds hoger abstractieniveau krijgt. Uiteindelijk zal dit leiden ‘citizen development’ met zeer schaalbare applicaties die door meerdere bedrijven te gebruiken zijn.”

Mendix is door Gartner benoemd tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms in 2019. Bovendien is Mendix in het Magic Quadrant gepositioneerd als leverancier met de meest volledige visie. Het onderzoeksbureau benoemde Mendix ook de afgelopen twee jaar al tot leider. Elke keer krijgt het bedrijf de beste plek, het verst in het kwadrant, op basis van de meest volledige visie.

Een recente Mendix-klantbeoordeling op Gartner Peer Insights stelt: “Uitstekend framework voor applicatie-ontwikkeling. Modern, eenvoudig te leren en voor iedereen bruikbaar (ontwikkelaars, grafisch ontwerpers en analisten). De mogelijkheid om een app visueel te kunnen ontwerpen (bijvoorbeeld door elementen via drag & drop in de applicatie te zetten) is een van de meest succesvolle onderdelen.”

Forrester is eveneens positief over Mendix en geeft aan dat het platform veel sterke punten kent, naast het SAP partnerschap, zoals de gebruikerservaring van het platform (UX), de ondersteuning op het gebied van administratie en ontwikkeling en is cloud service en de online community voor developers uitstekend bevonden. Daarnaast zijn zowel de toonaangevende AI- en machine-learning ontwikkelingsfuncties van Mendix opgevallen als het feit dat bedrijfsontwikkelaars meer, beter en eenvoudiger betrokken kunnen worden bij projecten voor app-ontwikkeling.

> Gartner 2019 Magic Quadrant for Enterprise Low Code Application Platforms

> Leider in Gartner 2019 Magic Quadrant for Magic Quadrant for Multiexperience Development Platforms

> Leider in The Forrester Wave ™: low-code ontwikkelingsplatforms voor AD & D-professionals, Q1 2019

“Ik zou Appronto zeker aanbevelen en vooral de kwaliteit die ze leveren, het persoonlijk contact en het niveau van de ontwikkelaars. Het zijn geen junior ontwikkelaars, het zijn allemaal senior ontwikkelaars met heel veel ervaring in Mendix. Het zijn analytische personen en dat helpt echt de kwaliteit van de applicatie vooruit.”

Steven Donselaar
Directeur Autohopper