Mendix voor
industrie-oplossingen

Appronto en de industrie: oplossingen voor de slimme fabriek

 

Belangrijke trends

De industrie is een dynamische branche die in het digitale tijdperk volop in beweging is. Meer dan ooit dicteren de vraag en specifieke wensen van de eindklant het productieproces en de praktische inrichting van de supplychain. Ook innovatie, duurzame ontwikkelingen en wereldwijde trends zorgen ervoor dat de industrie zich steeds opnieuw moet uitvinden. Drie belangrijke trends voeren momenteel de boventoon. We lichten ze kort toe.

1.   Industrie 4.0

Een eerste belangrijke trend is de beweging richting industrie 4.0, een fenomeen dat ook vaak wordt aangeduid als de vierde industriële revolutie. Deze revolutie verandert de industrieën die we kennen steeds meer in ‘slimme fabrieken’, organisaties die geavanceerde IT-oplossingen integreren in de volledige levenscyclus van een product of proces.

Die digitale transformatie krijgt vorm dankzij een aantal baanbrekende technologieën.

Industrie

  • De transitie naar de cloud zorgt ervoor dat eindgebruikers en medewerkers via een internetverbinding altijd en overal toegang hebben tot applicaties en software.
  • Kunstmatige intelligentie (AI) maakt computers en applicaties steeds slimmer. Ze herkennen patronen en doen voorspellingen en aanbevelingen op basis van concrete data. Bovendien kun je AI inzetten voor het ontdekken van patronen en trends in grote, ongestructureerde gegevensbronnen.
  • The Internet of Things (IoT) verbindt machines aan het internet om predictive maintenance te kunnen uitvoeren. Deze data laten landen in een Mendix-omgeving, waardoor je agile kunt reageren en dienstonderbrekingen voorkomt.
  • Robotisering stelt bedrijven in staat om productieprocessen en repetitieve handelingen te automatiseren.
  • Met 3D-printing kunnen productiebedrijven hun eigen onderdelen printen. Het voordeel: sneller produceren met minder gereedschap en tegen lagere kosten.

Joel van de Graaf

2.   Efficiënte processen

Efficiënt werken en verspilling voorkomen zijn belangrijke aandachtspunten binnen de industrie. De slimme fabriek richt zich op het creëren van efficiënte processen door je een optimaal inzicht te geven in planningen, inkooporders, leverbetrouwbaarheid en voorraden. Slimme technologie en digitalisering vormen het fundament waarop efficiënte processen rusten.

3.   Ketenintegratie

Een derde belangrijke industrietrend is ketenintegratie. Ketenintegratie is de samenwerking binnen en tussen de opeenvolgende schakels binnen een organisatie- of bedrijfskolom, van leveranciers tot aan de klant. Alle organisaties en afdelingen in de keten die achtereenvolgens een rol spelen in het productie- of dienstverleningsproces werken zo met elkaar samen. Het doel van de nauwe samenwerking is om snel, goed en tegen zo laag mogelijke kosten in te spelen op de vraag van de opdrachtgever of consument. Ketenintegratie streeft ernaar om de best mogelijke customer journey te realiseren en tegelijkertijd de kosten voor alle betrokken partijen te verminderen.

Heeft jouw organisatie behoefte aan hulp bij de automatisering van jullie productieproces?

Appronto heeft veel ervaring met het digitaliseren van diverse processen bij onze klanten

Maak een afspraak

De ervaring van Appronto

Appronto beschikt over veel ervaring en kennis binnen het industriële segment. Appronto heeft volop ervaring met het digitaliseren van productieprocessen en is sterk in het integreren van IT met de businesskant van een bepaalde oplossing. In plaats van simpelweg te digitaliseren, kijkt Appronto goed naar hoe een proces verloopt. Wat wil je precies bereiken? Welke stappen en procesonderdelen kunnen efficiënter en effectiever? En wat moet het digitaliseren en moderniseren van een proces(onderdeel) uiteindelijk opleveren?

Appronto bouwt bovendien niet alleen de applicaties die ketenintegratie in de tijd van industrie 4.0 mogelijk maken; we leiden ook IT-teams op, zodat je zelf alle kennis en capaciteit in huis hebt om snel innovatieve applicaties te ontwikkelen en de slimme fabriek te managen.

 

Pijnpunten en oplossingen

Er zijn een paar pijnpunten en uitdagingen die veelvuldig terugkomen in de industrie. Hoe creëer je bijvoorbeeld meer efficiency in de productie, zodat je meer output kunt leveren in hetzelfde tijdsbestek? Het begint allemaal met digitalisering. Door het aantal manuele handelingen in een proces terug te brengen, verminder je het aantal fouten en boek je winst op het gebied van tijd, kosten en efficiency.

Door bij het inrichten van productieprocessen een voorname plek in te ruimen voor quality assurance en lean manufacturing, realiseer je maximale waarde voor de klant met een minimum aan verspilling (overbodige kosten, verspilling van energie en materiaal). Het werken met digital twins (virtuele representaties van een product of proces) maakt grote efficiencyslagen in zowel de ontwerp- als ontwikkelfase mogelijk. Door processen en productperformances te simuleren, kun je veel beter inspelen op bottlenecks, gebruikerservaringen en eventuele defecten.

Een ander potentieel pijnpunt is het werken met een lange batterij aan toeleveranciers. Hoe zorg je ervoor dat je niet te veel, maar wel altijd genoeg op voorraad hebt? Hoe garandeer je de beste prijs? En hoe zorg je ervoor dat IoT- en AI-data worden benut en een workflow op gang brengen? Het antwoord op die vragen luidt ketenintegratie. Dankzij ketenintegratie ken je namelijk de belangen en wensen van alle stakeholders. Zo richt je elke fase van het productieproces en de customer journey optimaal in.

Bas van der Horst
Managing Director Appronto

Hulp nodig bij digitale innovatie?

Wil je ook digitaliseren om dingen beter, sneller en goedkoper te doen?

Maak een afspraak

Klantcases en oplossingen

In samenwerking met de systemen Mendix en Boomi biedt Appronto veelzijdige oplossingen voor bedrijven die actief zijn binnen de industrie. We tonen je een paar sprekende voorbeelden.

Het digitaliseren van processen – VDL

Voor de bekende Nederlandse autoproducent VDL heeft Appronto een complete softwarefabriek gebouwd. We hebben het bestaande applicatielandschap geoptimaliseerd en uitgebreid met een divers spectrum aan nieuwe applicaties. Daarbovenop hebben we een eigen software-ontwikkelteam van VDL Nedcar opgeleid in Mendix. Onder begeleiding van Appronto zal dit team uiteindelijk het kloppende hart gaan vormen van de low-codefabriek van VDL Nedcar. De belangrijkste winst? Het bedrijf is helemaal klaar voor een verdere digitalisering van zijn bedrijfs- en productieprocessen.

Mini

Ketenintegratie bij Secrid

Secrid, een Haags bedrijf dat mooie en innovatieve portemonnees maakt, gebruikt meerdere systemen en databases die aan elkaar gekoppeld moeten worden. Het bedrijf heeft bovendien een portfolio met zeer specifieke producten die lastig te vangen zijn in een standaard software-oplossing. Secrid heeft ook grote aantallen toeleveranciers die worden gemanaged in Mendix.

Met behulp van Mendix en Boomi heeft Appronto voor Secrid een leveranciersportaal gebouwd. Dit portaal is hét platform dat Secrid en zijn leveranciers helpt om beter samen te werken. Hoe? Door de voorraad en planning transparanter te maken voor alle partijen. Door continu inzichten, informatie en kennis te delen, ontstaat er uiteindelijk één keten en één universele versie van de waarheid.

De slimme fabriek van Weener Plastics

Weener Plastics is een gerenommeerde, wereldwijd opererende producent van gespuitgiete kunststofverpakkingen. Voor dit bedrijf heeft Appronto een applicatie ontwikkeld die medewerkers zaken uit handen neemt die vroeger veel tijd en mankracht kostten. Denk aan het opstellen aanpassen van insteloverzichten of het maken van een transportaanvraag. Een belangrijke stap op weg naar procesoptimalisatie! Daarnaast hebben we binnen het bedrijf een eigen IT-team opgeleid dat in staat is om zelf innovatieve applicaties te bouwen. Het uiteindelijke doel: het creëren van een innovation factory die in de nabije toekomst nog meer slimme systemen oplevert.