Klantcase Weener Plastics

Neem contact op

Weener Plastics krijgt vestigingen in negentien landen op één lijn dankzij Mendix low-code-applicaties gebouwd door Appronto

  • Enorme efficiencyslag in transportplanning
  • Kostenbesparing door betere afstemming van vervoer
  • Internationale vestigingen leren van elkaar dankzij Operational Excellence applicatie
  • Appronto leidt team van Weener Plastics op tot volwaardige Mendix-ontwikkelaars

Met 29 vestigingen in 19 landen mag Weener Plastics zich met recht een multinational genoemd worden. Het bedrijf, opgericht in 1950, is gespecialiseerd in het produceren van geavanceerde gespuitgiete kunststofverpakkingen. Door de onstuimige groei van Weener Plastics kwamen verschillende businessprocessen naar verloop van tijd in de verdrukking. Door met low-code een aantal applicaties te bouwen, wist Appronto het bedrijf weer in de volgende versnelling te brengen.

Uitdaging: Optimalisatie van het ERP-systeem

Weener Plastics maakt verpakkingen en materialen voor verschillende toepassingen, zoals deksels, tubes, sluitingen en flesjes, maar ook de plastic rollers in deodoranten worden bijvoorbeeld door Weener Plastics gemaakt.

De afgelopen jaren liep het bedrijf tegen de grenzen van het eigen ERP-systeem aan. Belangrijke bedrijfsprocessen zoals logistiek en transport konden daardoor niet goed worden geautomatiseerd, en dat gold ook voor andere processen, zoals onderhoud en inkoop- en kostprijsberekeningen.

Weener Plastics klantcase Appronto

Weener Plastics berekende dat het idealiter minstens twaalf applicaties nodig zou hebben om deze businessprocessen te optimaliseren. Dat zou bovenop het ERP-systeem gebouwd kunnen worden, maar daar kleefden meerdere nadelen aan. De kosten voor ontwikkeling zouden flink oplopen en Weener Plastics zou te maken krijgen met een reeks verschillende aanbieders, om alle gaten in het systeem af te kunnen dekken. Een dergelijk proces zou veel tijd kosten, en de integratie met het ERP-systeem leek moeizaam te worden.

Weener Plastics klantcase Appronto

Oplossing: Mendix low-code applicaties als brug tussen het ERP-systeem en Weener plastics partners

Om deze problemen te omzeilen, verdiepte Weener Plastics zich in het werken met low-code. Na een strenge selectie oordeelde het bedrijf dat Mendix het meest geschikte platform zou zijn voor de wensen van Weener Plastics. De voordelen waren volgens het bedrijf evident; low-code maakt ontwikkeling veel flexibeler, en het werd eenvoudiger om zelf mensen op te leiden die met Mendix zouden kunnen werken.

De transformatie die Weener Plastics voor ogen had, dwong het bedrijf eveneens heel kritisch naar de eigen processen te kijken, wat heel verhelderend bleek. Appronto werd gevraagd het proces in goede banen te leiden en de Mendix-ontwikkeling te starten.

Tot dusver bouwde het team drie applicaties, waarvan het Transport Management Systeem het meest in het oog springt. Het vormt de brug tussen het ERP-systeem en de logistieke partners van Weener Plastics. Voorheen werden afspraken met vervoerders buiten het systeem om geboekt, via mail of telefoon. Dat resulteerde in niet altijd goed gevulde vrachtwagens of een keuze voor een duurdere leverancier. Bovendien bleek het lastig om de facturen goed en snel te controleren. In de nieuwe applicatie staat een compleet overzicht van alle partners, inclusief tarieven en gegevens. Zo kan Weener Plastics eenvoudig de juiste transporteur kiezen en is het makkelijker om facturen te checken omdat de gegevens direct binnen handbereik zijn.

Naast het Transport Management Systeem ontwikkelde het team van Appronto de Operational Excellence app. Deze applicatie is gemaakt om kennis te delen tussen de 29 vestigingen, zodat anderen geïnspireerd raken door de best practices. Iedereen kan lopende projecten volgen, om daarmee kennis te vergaren en zelf ook beter te worden.

De derde applicatie is de Employee Engagement app, die het beoordelingssysteem van Weener Plastics vervangt. Op deze manier wil Weener Plastics medewerkers meer betrekken bij hun persoonlijke ontwikkeling. De app, die nu nog in de pilotfase zit, is onderdeel van de jaarlijkse beoordelingsgesprekken en vervangt dat door een systeem van continue feedback.

Benieuwd naar de mogelijkheden van low-code en Appronto en hoe het jouw organisatie kan helpen?

Onze experts laten je graag kennismaken met alle voordelen.

Maak een (digitale) afspraak

Resultaten: Beter vulgraad vrachtwagens, goedkopere inkoop & FTE-besparingen

De voornaamste winst voor Weener Plastics zit in de vulgraad van de vrachtwagens. Door betere afstemming bespaart het bedrijf veel geld door vrachtwagens voller te laten rijden. Dat komt ook de duurzaamheid ten goede. Ook kan Weener Plastics goedkoper inkopen, omdat het in één overzicht de verschillende transporteurs en de kosten kan zien. Voorheen koos het bedrijf vaak voor een te dure transporteur. Ook is de efficiency flink omhoog gegaan, omdat medewerkers niet meer hoeven te mailen en te bellen met logistieke partners. Daardoor heeft Weener Plastics op deze afdeling 50 procent minder mensen nodig.

Voorop lopen in digitale innovatie

Appronto heeft niet alleen de applicaties in Mendix gebouwd, ook heeft het het eigen IT-team van Weener Plastics opgeleid. Zij hebben nu zelf alle kennis en capaciteit in huis om snel innovatieve applicaties te bouwen. Dit team wordt begeleid in het opzetten van een eigen Innovation Factory, die in de nabije toekomst nog veel meer nieuwe applicaties op gaat leveren. Gezamenlijk is er een roadmap gemaakt van deze nieuwe applicaties die verdere vernieuwing gaan brengen op het gebied van productie, HR en procesoptimalisatie. Zo kan Weener Plastics ook in de toekomst voorop blijven lopen in digitale innovatie.

“Als basis voor de inzet van Mendix hebben we ervoor gekozen om als bedrijf goed na te denken over best practices binnen onze organisatie om deze daarna te ondersteunen met een in Mendix ontwikkelde applicatie. De ingebouwde systematiek van korte efficiënte sprints, het schrijven van user stories en de grote betrokkenheid van alle betrokkenen dragen enorm bij aan het succes. Appronto helpt ons met de enorme stappen in deze digitale transformatie.” 

Ron Marree
Global Head of Operations
Download

5 mythes rondom ERP-modernisatie

In deze whitepaper rekenen we af met de 5 hardnekkigste mythes rondom ERP-modernisatie. Daarnaast laten we, deels aan de hand van een aantal interessante praktijkvoorbeelden, zien waarom het updaten van ERP-systemen voor elk type organisatie een flinke stap voorwaarts is.

Download de whitepaper

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in deze andere klantcases

Secrid klantcase

Secrid

Secrid ontwerpt en verkoopt innovatieve wallets over de hele wereld. Daarbij werkt het bedrijf samen met meer dan vijftig toeleveranciers. Om die complete keten efficiënter, sneller en goedkoper te laten samenwerken, bouwde Appronto een compleet nieuw supplier portal met low-code technologie van Mendix en integreerde het de systemen met Boomi.

Collin Crowdfund (canva)

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund koppelt duizenden ondernemers en investeerders aan elkaar op zijn investeringsplatform. In minder dan zeven maanden bouwde Appronto deze ‘mini-bank’ met low-code technologie van Mendix.

Website Pokket

Pokket

Pokket is een online tool die financieel adviseurs binnen enkele minuten inzicht geeft in hypotheekmogelijkheden en de bijbehorende risico’s. De applicatie biedt naast snel inzicht ook rapportages die direct toonbaar zijn aan klanten. Adviesgesprekken kunnen hierdoor met 75 procent worden verkort en adviseurs halen 10 procent meer omzet binnen omdat ze meer persoonlijke aandacht aan klanten kunnen geven.