Klantcase HBM Machines

Neem contact op

HBM Machines tilt systeemintegratie naar een hoger niveau met nieuwe interface

  • Appronto verbetert de integratie van systemen en processen bij HBM
  • De schaalbaarheid en robuustheid krijgen een stevige impuls
  • De operational excellence verbetert, de foutenlast neemt af en er is minder nawerk nodig

HBM Machines is dé leverancier van machines, handgereedschap en technische toebehoren. Het bedrijf richt zich daarbij op een breed aantal vak- en toepassingsgebieden. Denk bijvoorbeeld aan metaalbewerking, houtbewerking, plaatbewerking en garage- en automotive-artikelen. Veel artikelen zijn ook van het eigen merk. “Werkelijk alles voor jouw werkplaats” is dan ook de slogan van HBM.

Het bedrijf werd in 1972 opgericht door Herman Buitelaar senior en heeft sinds die beginperiode een stevige groei doorgemaakt. Anno 2022 beschikt HBM Machines over een showroom van 1.400 vierkante meter en meerdere magazijnen die een totale oppervlakte van 40.000 vierkante meter bestrijken. In 2006 opende HBM Machines ook een eigen webshop, terwijl het dealernetwerk inmiddels bestaat uit een groot aantal Europese partners. Geheel in lijn met de ambitie om serieus werk te maken van internationalisering, heeft het bedrijf ook een Belgische, Duitse en Franse site. Het beleid en de groeiambities van HBM Machines steunen op drie centrale pijlers: internationalisering, de verdere uitbreiding van het assortiment en marketing.

HBM Machines tilt systeemintegratie naar een hoger niveau met nieuwe interface

Door de stevige groei van de laatste jaren, groeiden de IT-systemen van HBM Machines langzaamaan uit hun voegen. Om toch tot een geautomatiseerde digitale workflow te komen die de huidige volumes van duizenden orders per dag aankan, bouwde HBM Machines samen met Appronto een nieuwe interfacelaag op basis van Boomi.

Uitdaging: Het creëren van een geautomatiseerde workflow en de juiste integraties

HBM Machines is van huis uit een echt familiebedrijf. De zoons van oprichter Herman Buitelaar senior traden in 2002 ook toe tot het bedrijf. Op het gebied van zakelijk vernuft en productkennis heeft de familie het bedrijf voorzien van een enorm sterke basis. Maar omdat HBM Machines al een hele poos met 10 tot 40 procent per jaar groeit, konden de bestaande IT-systemen de explosieve groei van de hoeveelheid data en bestellingen op een gegeven moment bijna niet meer aan.

Het kassasysteem, dat in de loop der jaren is uitgebouwd tot een bijna volledig ERP-systeem, groeide uit zijn voegen. Bovendien waren er (te) weinig interfaces, waardoor applicaties en systemen niet optimaal met elkaar communiceerden. Tegelijkertijd namen de volumes met een factor 5 of 6 toe, waardoor kleine haarscheurtjes grotere barsten werden. Door de combinatie van grotere volumes en ontoereikende IT-systemen, dreigde HBM Machines het slachtoffer van zijn eigen succes te worden.

Een andere uitdaging is dat HBM parallel meerdere nieuwe systemen aan het implementeren is: een nieuw ERP, een nieuwe WMS en een nieuw POS-systeem. Daarnaast heeft het bedrijf ook nog een nieuw warehouse in Waddinxveen laten bouwen.

Nieuw managementteam en verbeterdoelen

In 2019 besloot de familie Buitelaar het bedrijf te verkopen en zelf nog voornamelijk actief te blijven aan de inkoopkant. Er kwam een nieuwe leiding die de laatste anderhalf jaar lang bouwde aan een nieuw managementteam.

Die ploeg werkt sindsdien hard aan een revisie en modernisering van het IT-landschap. De hoofddoelen zijn:

  • Moderne, schaalbare en geïntegreerde systemen die de groei van HBM mogelijk maken.
  • Een grote geautomatiseerde flow creëren voor alle belangrijke bedrijfsprocessen. Denk aan het managen van orders, het stroomlijnen van het hr-beleid en het verbeteren van administratieve processen.
  • Applicaties en systemen beter en makkelijker met elkaar laten communiceren.
HBM Machines tilt systeemintegratie naar een hoger niveau met nieuwe interface

Oplossing: Op weg naar een robuuste en schaalbare omgeving

Om de bovengenoemde doelen te realiseren, is HBM Machines gestart met het implementeren van een nieuw ERP-systeem in 3 fases: finance en inkoop in 2021 en verkoop in 2022. Daarnaast vervangt HBM Machines de WMS automatisering in het warehouse. Daardoor had HBM Machines behoefte aan een goede integratie-interface die het als een extra laag bovenop bestaande en nieuwe systemen kon leggen. Vanuit een ‘best-of-breedvisie’ (de beste oplossingen selecteren uit het aanbod van meerdere leveranciers) is een interfacelaag onontbeerlijk om alle systemen goed met elkaar te kunnen laten communiceren en zo kwam het bedrijf uiteindelijk terecht bij Boomi. Dit platform biedt de mogelijkheid om vrijwel elke denkbare dienst of applicatie te verbinden.

Op aanraden van de ERP-projectbegeleiding riep HBM Machines de hulp in van Appronto, een Boomi-specialist bij uitstek. Samen ontwikkelden Appronto en HBM een integratielaag die ervoor zorgt dat het databeheer en de communicatie tussen verschillende systemen steeds meer lopen als een geoliede machine. Boomi was daarom een van de bepalende factoren tijdens het zetten van de eerste stappen naar een schaalbare en robuustere IT-omgeving. Appronto heeft ook team van HBM opgeleid in Boomi. Daardoor zijn ze in staat om nu zelf veel van hun integratievraagstukken in te vullen.

De samenwerking

Detlef de Vries, CFO van HBM Machines, is zeer te spreken over de samenwerking met Appronto. “Wat ik vooral goed vind aan Appronto is dat er echt een methodiek achter de software zit. Je gebruikt bijvoorbeeld een RM-methodologie voor het opleiden en certificeren van medewerkers. Daarnaast werkt Appronto volgens duidelijke protocollen en met logische processtappen. Het helpt enorm als je een implementatiepartner hebt die je laat werken volgens een vast stramien van bouwen, testen en documenteren. Dat heeft onze hard groeiende organisatie nodig”, aldus Detlef.

Daarnaast is Appronto niet alleen een implementatiepartner, maar ook een kundige interfaceconsultant. “De kennis om deskundig advies te geven, de methodiek en een direct aanwezige klik waren uiteindelijk de voornaamste redenen voor HBM Machines om de samenwerking met Appronto aan te gaan. Met verdere optimalisatietrajecten zit er dan ook zeker toekomstmuziek in dit partnerschap.”

Benieuwd naar de mogelijkheden van low-code en Appronto en hoe het jouw organisatie kan helpen?

Onze experts laten je graag kennismaken met alle voordelen.

Maak een (digitale) afspraak

Resultaten: Operational excellence enorm verbeterd

“Je merkt vooral dat de ‘operational excellence’ veel beter is”, stelt Detlef. “De foutenlast neemt af. En gaat er wel nog een keer iets fout? Dan zoek je het snel en makkelijk op, zodat je direct weet waar het probleem zit. Het goed instellen van de software scheelt je enorm veel kostbaar nawerk. Uiteindelijk kruipen de foutkans en noodzaak tot reparaties richting nul. Dat is wat je uiteindelijk ook wilt: processen die lopen als een Zwitsers uurwerk, zodat je probleemloos om kunt gaan met grote data- en bestelvolumes.”

Download

5 mythes rondom ERP-modernisatie

In deze whitepaper rekenen we af met de 5 hardnekkigste mythes rondom ERP-modernisatie. Daarnaast laten we, deels aan de hand van een aantal interessante praktijkvoorbeelden, zien waarom het updaten van ERP-systemen voor elk type organisatie een flinke stap voorwaarts is.

Download de whitepaper

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in deze andere klantcases

Secrid klantcase

Secrid

Secrid ontwerpt en verkoopt innovatieve wallets over de hele wereld. Daarbij werkt het bedrijf samen met meer dan vijftig toeleveranciers. Om die complete keten efficiënter, sneller en goedkoper te laten samenwerken, bouwde Appronto een compleet nieuw supplier portal met low-code technologie van Mendix en integreerde het de systemen met Boomi.

Collin Crowdfund (canva)

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund koppelt duizenden ondernemers en investeerders aan elkaar op zijn investeringsplatform. In minder dan zeven maanden bouwde Appronto deze ‘mini-bank’ met low-code technologie van Mendix.

Klantcase Pokket

Pokket

Pokket is een online tool die financieel adviseurs binnen enkele minuten inzicht geeft in hypotheekmogelijkheden en de bijbehorende risico’s. De applicatie biedt naast snel inzicht ook rapportages die direct toonbaar zijn aan klanten. Adviesgesprekken kunnen hierdoor met 75 procent worden verkort en adviseurs halen 10 procent meer omzet binnen omdat ze meer persoonlijke aandacht aan klanten kunnen geven.