Klantcase Collin Crowdfund

Neem contact op

Collin Crowdfund koppelt duizenden ondernemers en investeerders aan elkaar met innovatief low-code investeringsplatform

  • Collin Crowdfund bouwt een ‘mini-bank’ voor het MKB en investeerders. De bouw duurde nog geen zeven maanden, en is door Appronto gebouwd met low-code technologie van Mendix
  • Tot dusver heeft de app meer dan 36.000 gebruikers en is er meer dan € 432 miljoen geïnvesteerd via het platform voor 1.674 ondernemers
  • 99,5% van de leningen die op het Collin Crowdfund-platform worden geplaatst, is volledig gefinancierd

De Nederlandse financiële dienstverlener Collin Crowdfund koppelt op zijn crowdfundingplatform ondernemers en investeerders aan elkaar. Zo krijgen deze ondernemers de kans om met financiering verder te groeien. Collin Crowdfund heeft Appronto ingeschakeld om met low-code technologie het platform te bouwen. Het innovatieve platform biedt nu kredietwaardige kleine en middelgrote ondernemingen niet-traditionele groeifinanciering, terwijl investeerders de kans krijgen om een ​​goed rendement te maken. Collin Crowdfund automatiseert het financierings- en investeringsproces nagenoeg volledig en faciliteert alle betrokken partijen: ondernemers, investeerders en de ‘crowdfund coaches’ die de aanvragen beoordelen en begeleiden.

Uitdaging: Breng ondernemers en investeerders bij elkaar

De oprichter van Collin Crowdfund, Jeroen ter Huurne, merkte dat veel mkb-bedrijven niet optimaal groeien door gebrek aan financiering via traditionele bankinstellingen. Aan de andere kant zijn veel investeerders op zoek naar kredietwaardige investeringsmogelijkheden met een aantrekkelijk rendement. Het zijn bijvoorbeeld mensen die een lokaal bedrijf willen helpen of jonge ondernemers willen financieren om hun dromen te realiseren. Collin Crowdfund verbindt deze partijen met succes.

Vanaf de start wilde Collin Crowdfund een one-stop-shop-applicatie die de backoffice-processen van kredietaanvragen kan afhandelen, alle noodzakelijke banktransacties kan beheren, verbinding kan maken met de juiste controle- en goedkeuringsinstanties en een hoog niveau van security en compliance heeft.

Het bedrijf keek naar verschillende commercial-off-the-shelf (COTS) software-opties en naar een white label-versie van de software van een grote bank, maar beide zouden uitgebreid moeten worden aangepast om aan de wensen te kunnen voldoen. Ter Huurne besloot een compleet nieuw platform te bouwen.

Hij koos voor low-code ontwikkeling van Mendix, vanwege de snelheid waarmee ze op de markt zouden kunnen komen. Door het systeem door Mendix-partner Appronto te laten bouwen, kon Collin Crowdfund snel het platform lanceren. Met een aangepaste COTS-oplossing zou dat veel langer hebben geduurd.

Oplossing: Snelle go-to-market met Appronto

Het platform werd uiteindelijk in minder dan zeven maanden ontwikkeld door een team met vier consultants van Appronto. Het team gebruikte het Mendix low-code platform, een visuele benadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop componenten en modelgestuurde logica via een grafische gebruikersomgeving.

CollinHomepage

De grootste uitdaging bleek het beheren van alle transacties die door het systeem gingen. Collin Crowdfund ontwikkelde een ‘digitale minibank’ om ervoor te zorgen dat deze bank efficiënt en volgens de regels van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) werkt. Het platform is het kloppende hart van het bedrijf, daarom is het essentieel dat het goed functioneert. Collin Crowdfund koos voor Appronto omdat het zocht naar een oplossing waarmee een snelle go-to-market kon worden gerealiseerd en een kwalitatief hoogwaardige oplossing nodig was. Omdat het aanpassen van een bestaand product duurder en tijdrovender zou zijn, lag het bouwen van een nieuw platform op basis van low-code voor de hand. Het platform wordt nu elke zes weken aangepast met innovaties en verbeteringen naar aanleiding van feedback van de klanten. Met een standaardoplossing zou dit niet mogelijk zijn.

Benieuwd naar de mogelijkheden van low-code en Appronto en hoe het jouw organisatie kan helpen?

Onze experts laten je graag kennismaken met alle voordelen.

Maak een (digitale) afspraak
MijnCollin

Resultaten: Technologie met een menselijke touch

Voordat Collin Crowdfund zich stortte op de groei van het aantal leningen, concentreerde het platform zich eerst op het opbouwen van vertrouwen bij zijn klanten. De resultaten onderstrepen die aanpak: Er is nu ruim € 432 miljoen geïnvesteerd voor 1.674 ondernemers en daarvan is 99,5% met succes gefinancierd.

Het Collin Crowdfund-platform heeft bijna 36.000 gebruikers – voornamelijk investeerders – en 40 backoffice-medewerkers. Iedereen, van aanvrager tot werknemer, logt in op hetzelfde ‘My Collin’-systeem. De verschillende gebruikersgroepen hebben verschillende frontends om aan hun behoeften te voldoen.

Een kredietaanvrager logt in op een speciaal ontworpen onderdeel van de site. Hier doorloopt hij de ‘customer onboarding’ en wordt zijn identiteit automatisch door het systeem gevalideerd. Vervolgens dient hij diverse basisdocumenten digitaal in, zoals recente jaarrekeninggegevens, aangiften inkomstenbelasting en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Het systeem controleert of alle stukken compleet zijn en of er wordt voldaan aan diverse randvoorwaarden. Anders dan een bank, waar het vooral om de cijfers draait, beoordeelt een crowdfund coach via een persoonlijk gesprek de kredietwaardigheid van de ondernemer. Als de crowdfund coach groen licht geeft, maakt de risk coach een grondige risicoanalyse waarvan alle resultaten worden vastgelegd in het platform. Vervolgens gaat de aanvraag naar de ‘Green Light Committee’, een groep ervaren bestuurders met uitgebreide kennis over bedrijfsfinanciering. Zodra alles is goedgekeurd in het Collin-platform, krijgt de aanvraag een Collin Credit Score en wordt deze gepubliceerd op de website van Collin. Vanaf dat moment kunnen potentiële investeerders deze vinden en overwegen om te investeren. Investeerders ontvangen om 11:00 uur een melding van de app op hun smartphone van de nieuwe projecten. In de investeerders-community staat dit tijdstip inmiddels bekend als ‘Collin-tijd’.

Bouwen op een low-code platform betekent dat er snel nieuwe functies gelanceerd, getest en verfijnd kunnen worden. Collin Crowdfund ontwikkelt zijn platform voortdurend op basis van feedback van ondernemers, investeerders en werknemers. Innovatie is een constante en zorgt voor een modern crowdfundingplatform dat steeds beter wordt.

Collin Crowdfund heeft ook een betaalrekeningfunctie in de software geïntegreerd. Als een investeerder daarvoor kiest, worden de terugbetalingen van rente en hoofdsom opgeslagen in een persoonlijk Collin Crowdfund-account. Zo wordt het gemakkelijker om in nieuwe projecten te investeren, zonder frequente banktransacties.

Nu crowdfunding meer mainstream wordt, wil Collin Crowdfund de groei van de branche stimuleren door zijn toepassing te white-labelen. Crowdfunding biedt volgens het bedrijf niet alleen een interessant rendement voor investeerders, maar kan ook een manier zijn om een lokaal bedrijf in de regio te ondersteunen of om nieuwe producten te helpen ontwikkelen. Door het platform white label aan te bieden, kunnen meerdere partijen deze manier van financieren aanbieden. Dankzij Mendix en Appronto is het eenvoudig aan te passen aan ieders wensen en eisen.

“Het platform is het kloppende hart van ons bedrijf, dus het is essentieel dat het goed functioneert. We kozen voor Appronto omdat we op zoek waren naar een oplossing waarmee we een snelle go-to-market konden realiseren en verzekerd waren van kwaliteit. Er was geen kant-en-klare oplossing voorhanden en het aanpassen van een bestaand product zou duurder en tijdrovender zijn dan het bouwen van een nieuw platform met low-code. Bovendien passen we nu ons platform elke zes weken aan met innovaties en verbeteringen naar aanleiding van feedback van onze klanten, wat met een standaardoplossing niet mogelijk zou zijn.”

Bram ter Huurne
Information Manager

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in deze andere klantcases

Secrid klantcase

Secrid

Secrid ontwerpt en verkoopt innovatieve wallets over de hele wereld. Daarbij werkt het bedrijf samen met meer dan vijftig toeleveranciers. Om die complete keten efficiënter, sneller en goedkoper te laten samenwerken, bouwde Appronto een compleet nieuw supplier portal met low-code technologie van Mendix en integreerde het de systemen met Boomi.

Klantcase Legal Studio KLEA

Legal Studio

Het KLEA-platform van Legal Studio zorgt voor een kostenbesparing van maar liefst 40 procent bij juridische afdelingen van grote bedrijven. Ook zijn juristen veel minder tijd kwijt aan repetitieve handelingen. Appronto bouwde dit platform met het low-code platform Mendix. Lees hoe je complexe materie heel simpel en eenvoudig kunt maken.

Klantcase Pokket

Pokket

Pokket is een online tool die financieel adviseurs binnen enkele minuten inzicht geeft in hypotheekmogelijkheden en de bijbehorende risico’s. De applicatie biedt naast snel inzicht ook rapportages die direct toonbaar zijn aan klanten. Adviesgesprekken kunnen hierdoor met 75 procent worden verkort en adviseurs halen 10 procent meer omzet binnen omdat ze meer persoonlijke aandacht aan klanten kunnen geven.