Het Collin Crowdfund-platform heeft bijna 36.000 gebruikers – voornamelijk investeerders – en 40 backoffice-medewerkers. Iedereen, van aanvrager tot werknemer, logt in op hetzelfde ‘My Collin’-systeem. De verschillende gebruikersgroepen hebben verschillende frontends om aan hun behoeften te voldoen.
Een kredietaanvrager logt in op een speciaal ontworpen onderdeel van de site. Hier doorloopt hij de ‘customer onboarding’ en wordt zijn identiteit automatisch door het systeem gevalideerd. Vervolgens dient hij diverse basisdocumenten digitaal in, zoals recente jaarrekeninggegevens, aangiften inkomstenbelasting en een uittreksel van de Kamer van Koophandel. Het systeem controleert of alle stukken compleet zijn en of er wordt voldaan aan diverse randvoorwaarden. Anders dan een bank, waar het vooral om de cijfers draait, beoordeelt een crowdfund coach via een persoonlijk gesprek de kredietwaardigheid van de ondernemer. Als de crowdfund coach groen licht geeft, maakt de risk coach een grondige risicoanalyse waarvan alle resultaten worden vastgelegd in het platform. Vervolgens gaat de aanvraag naar de ‘Green Light Committee’, een groep ervaren bestuurders met uitgebreide kennis over bedrijfsfinanciering. Zodra alles is goedgekeurd in het Collin-platform, krijgt de aanvraag een Collin Credit Score en wordt deze gepubliceerd op de website van Collin. Vanaf dat moment kunnen potentiële investeerders deze vinden en overwegen om te investeren. Investeerders ontvangen om 11:00 uur een melding van de app op hun smartphone van de nieuwe projecten. In de investeerders-community staat dit tijdstip inmiddels bekend als ‘Collin-tijd’.
Bouwen op een low-code platform betekent dat er snel nieuwe functies gelanceerd, getest en verfijnd kunnen worden. Collin Crowdfund ontwikkelt zijn platform voortdurend op basis van feedback van ondernemers, investeerders en werknemers. Innovatie is een constante en zorgt voor een modern crowdfundingplatform dat steeds beter wordt.
Collin Crowdfund heeft ook een betaalrekeningfunctie in de software geïntegreerd. Als een investeerder daarvoor kiest, worden de terugbetalingen van rente en hoofdsom opgeslagen in een persoonlijk Collin Crowdfund-account. Zo wordt het gemakkelijker om in nieuwe projecten te investeren, zonder frequente banktransacties.
Nu crowdfunding meer mainstream wordt, wil Collin Crowdfund de groei van de branche stimuleren door zijn toepassing te white-labelen. Crowdfunding biedt volgens het bedrijf niet alleen een interessant rendement voor investeerders, maar kan ook een manier zijn om een lokaal bedrijf in de regio te ondersteunen of om nieuwe producten te helpen ontwikkelen. Door het platform white label aan te bieden, kunnen meerdere partijen deze manier van financieren aanbieden. Dankzij Mendix en Appronto is het eenvoudig aan te passen aan ieders wensen en eisen.