Verpakkingen & Plastics

Neem contact op

Verpakkingen zijn tegenwoordig meer dan wegwerpbare omhulsels die producten beschermen. Ze vormen ook uithangborden en marketingtools waarmee een merk zich onderscheidt. Verpakkingen zijn feitelijk een onderdeel van de marketingmix geworden. Ze moeten er mooi uitzien en de merkidentiteit versterken. Niet zo gek dus dat bedrijven steeds meer tijd en geld investeren in uitnodigende en kwalitatief hoogwaardige verpakkingen.

Trends

De wereldbevolking groeit nog steeds in een rap tempo. De Verenigde Naties voorspellen dat we in 2050 met 9,7 miljard mensen deze aarde bewonen, ruim 2 miljard meer dan nu. Ook in de toekomst hebben al deze mensen gezond en veilig voedsel nodig. En dat eten moet in verband met de houdbaarheid en distributie goed worden verpakt.

Helaas gaat er op dat vlak nog veel mis. Momenteel wordt wereldwijd zo’n 30 procent van het geproduceerde voedsel niet geconsumeerd en gaat het ergens tussen de boer en de consument verloren. Enorm zonde en vooral een groot probleem voor mensen in armere delen van de wereld.

Het positieve nieuws: goede verpakkingen kunnen deze voedselverspilling grotendeels tegengaan. Door vergrijzing, kleinere huishoudens en de behoefte aan gemak, stijgt vooral in de westerse wereld de vraag naar kleinere (en dus meer) verpakkingen. In ontwikkelingslanden zorgen de groei van de middenklasse en moderne supermarkten, verstedelijking en de behoefte aan veilig voedsel voor een groeiende vraag naar verpakkingsmateriaal. De noodzaak van meer en betere verpakkingen wordt dus vanuit verschillende richtingen gevoed. Economen verwachten dat het gebruik van het grootste verpakkingssegment, namelijk de plastic verpakkingen, tussen 2017 en 2021 wereldwijd met 18 tot 20 procent zal groeien.

We zien dat de bovengenoemde ontwikkelingen ervoor zorgen dat de plasticbranche volop in beweging is. Verpakkingen moeten duurzamer en mooier zijn, terwijl de verpakking ook steeds vaker een waardevolle marketingtool is. Onder invloed van die veranderende wensen en behoeften onderscheiden we de onderstaande trends.

1. Persoonlijke beleving

Personalisatie is een niet meer te stoppen trend. Bedrijven modelleren producten steeds meer naar de individuele interesses en voorkeuren van de klant. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere, ‘tailor-made’ verzameledities van een standaardproduct. Door serieus werk te maken van personalisatie, creëer je brand awareness en til je de ultieme klantbeleving naar een hoger niveau. Incidentele klanten worden trouwe kopers en terugkerende klanten veranderen in fans!

De toenemende aandacht voor personalisering is inmiddels ook binnen de verpakkingsindustrie gemeengoed. Zeker de grotere merken en bedrijven bieden consumenten steeds vaker de mogelijkheid om de verpakking naar eigen smaak te personaliseren.

Een goed voorbeeld van dit principe is de Tony’s Unlimited Chocolate Machine. De eigen superstore van Tony’s Chocolonely is al een tijdje open en kan zich al vanaf dag één verheugen op een grote toeloop. Dit komt deels omdat het merk een vaste schare gebruikers en fans kent die regelmatig binnenlopen. Maar een ander deel van het succes is te danken aan het unieke karakter van de winkelomgeving.

Met de Tony’s Unlimited Chocolate Machine kun je namelijk letterlijk je eigen reep ontwerpen en samenstellen. Je kunt kiezen uit de varianten melk, puur en wit, maar ook eigen ingrediënten toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan karamel, knettersuiker of kletskop. Bovendien personaliseer je de reep met een eigen naam. Dat kan met één naam, maar ook met twee. De reep is namelijk in twee stukken verdeeld. Zo kun je de andere helft van je zoete traktatie delen met je beste chocomaatje.

2. Multimediaal

Retailverpakkingen worden steeds vaker uitgerust met technische snufjes als chips, QR-tags en interactieve elementen. Dankzij de technologie kunnen merken direct contact leggen met de consument, waardoor weer nieuwe marketingkansen ontstaan. Dit wordt ook wel ‘connected packaging’ genoemd. Met connected packaging geef je consumenten iets extra’s na hun aankoop. Zie het als een beloning voor het feit dat ze voor jou kiezen. Een ander voordeel van de multimedialiteit van verpakkingen: je maakt het eenvoudiger en aantrekkelijker om het gebruik van producten te ondersteunen, uit te vergroten of nog specialer te maken.

3. Verduurzaming

We komen steeds meer tot het besef dat we leven op een planeet met eindige natuurlijke hulpbronnen. Dit betekent dat we efficiënt en verantwoord moeten omgaan met onze schaarse middelen en materialen om het milieu te sparen en onze eigen toekomst te waarborgen. De verpakkingsindustrie moet het voortouw nemen in het verduurzamingsproces waar we met zijn allen aan begonnen zijn. We consumeren immers eindeloos veel producten, elk met een eigen verpakking. Gelukkig is het duurzaamheidsbesef inmiddels ingedaald binnen de verpakkingsindustrie en zijn er op dat vlak volop spannende ontwikkelingen gaande.

4. Minder grondstoffen, dezelfde kwaliteit

De essentie van een verpakking zit hem in informatieverstrekking en het beschermen van een product. Een verpakking kan nog zo’n ‘groene uitstraling’ hebben: wanneer ze het product niet goed beschermt, is er geen sprake van een duurzame oplossing. Door aangescherpte milieuwetgeving en de vraag naar groene verpakkingen vanuit de consument, zijn moderne bedrijven genoodzaakt om na te denken over duurzame, circulaire verpakkingen (biobased) in plaats van dozen, wikkels, flessen en zakjes die gemaakt zijn van traditionele kunststoffen. We zien dan ook dat er langzaam maar zeker steeds meer biobased-verpakkingen op de markt komen.

Welke oplossingen zien we in de verpakkings- en plasticindustrie?

Gelukkig speelt de verpakkings- en plasticbranche steeds slimmer in op de veranderende wensen en behoeften vanuit de markt. Dat gebeurt op een aantal manieren:

  • Bedrijven investeren steeds meer in de digitalisering van het eindproduct, maar ook in het slimmer maken van de fabriek. Zo passen machinebouwers en hun klanten bijvoorbeeld nieuwe technologieën toe om het onderhoud van machines te stroomlijnen. IoT is hier een perfect middel voor, omdat je met deze technologie predictive maintenance kunt inzetten. Omdat sensoren communiceren over specifieke gebruikselementen (denk bijvoorbeeld aan het aantal draaislagen), pleeg je eenvoudiger proactief onderhoud aan een machine en voorkom je dienstonderbrekingen. Je kunt de productie nauwkeurig afstemmen op de vraag, zodat je met minder verspilling goedkoper produceert.
  • Veel producenten van verpakkingsmateriaal verstevigen hun ketenpositie door meer inzicht in de prijzen van toeleveranciers.
  • Dankzij goede klantportalen gaat online bestellen steeds sneller en makkelijker. Bovendien kun je in een kort tijdsbestek offertes opmaken en aanbieden.
  • Een leveranciersportaal zorgt voor een betere samenwerking op het gebied van offertes en aanlevering.
Weener Plastic

Weener Plastic

Appronto ontwikkelde en implementeerde voor Weener Plastics een TMS-applicatie (Transport Management System). De Mendix-app automatiseert de logistieke processen rondom het transport en de planning. Daarnaast stroomlijnt de oplossing de administratie en financiële verwerking van die processen. Het resultaat: een uniforme werkwijze op alle locaties, een efficiëntere planning en een halvering van het team dat zich dagelijks bezighoudt met de planningswerkzaamheden.

Weener Plastics had de wens om zijn logistieke processen zo optimaal mogelijk te organiseren en managen. De nieuwe applicatie neemt mensen zaken uit handen die vroeger veel tijd en mankracht kostten, zodat het personeel sneller en efficiënter kan handelen.

Tevens hebben we bij het ontwikkelen van de applicatie een belangrijke stap gezet op het gebied van procesoptimalisatie. De twee locaties van Weener Plastics Nederland (Ede en Tilburg) kenden beiden een andere werkwijze. Dankzij een kritische blik op zowel de software als de gehanteerde processen, zijn die cruciale bedrijfsprocessen nu gestroomlijnd. Een dubbele winst voor de organisatie.

Voor onze klant Weener heeft Appronto een slimme fabriek gebouwd. Meer weten? Lees onze uitgebreide blog.

Ook werkzaam binnen de Verpakkingen & Plastic sector?

Benieuwd hoe we naast Weener Plastic ook jouw organisatie kunnen helpen?

Maak een afspraak