Industrie oplossingen: slimme productie-planning

Neem contact op

Slim plannen en investeren stelt je in staat om te besparen op productiekosten en manuren. Binnen een slimme fabriek zijn er legio oplossingen te noemen die bijdragen aan een efficiëntere werkomgeving. Eén zo’n maatregel is de slimme productieplanning, een oplossing die producerende bedrijven in staat stelt om efficiënter om te gaan met resources en een beter proces in te richten. Appronto heeft voor verschillende klanten diverse slimme productieoplossingen geïmplementeerd die de productieplanning in de fabriek naar een hoger niveau tilt.

Wat is een slimme productieplanning?

Hoe zorg je ervoor dat een product een zo efficiënt mogelijk traject van de fabriek naar de eindklant aflegt? Bijvoorbeeld, door ervoor te zorgen dat je de inzet van resources optimaal afstemt op het productieproces. Laat je deze twee onderdelen goed op elkaar inspelen? Dan creëer je een efficiënter ingericht proces.

Heb je veel toeleveranciers waar je ook nog eens veel data mee uitwisselt? Dan kun je efficiënter werken door systemen te koppelen. In zo’n situatie is het zinvol om na te denken over een integratielaag.  Daarmee reageer je sneller en kordater op de veranderende wereld om je heen.

De weg naar succes

Hoe pak je de digitalisering van je productieproces aan? Focus daarvoor op de onderstaande succesfactoren.

  • Haal de tooling in huis waarmee je de meest optimale planning kunt berekenen. Zo’n applicatie helpt je om starttijden te bepalen en de juiste volgorde van taken vast te leggen. Zo creëer je op een natuurlijke manier een soepele workflow.
  • Een applicatie voor slimme productieplanning houdt rekening met factoren als de combinaties van mens en machine, vaardigheden en de verhouding tussen inkoop en voorraad. Ook clusteren op gelijksoortig werk, materiaal, kleur en dergelijke is een stelregel waarop je de planning kunt afstemmen. Dit heeft als voordeel de reductie van omsteltijden.
  • Zorg voor een goede integratielaag die jouw applicatie verbindt met systemen van toeleveranciers of afnemers.

VDL Nedcar

Voor de bekende Nederlandse autoproducent VDL heeft Appronto een complete softwarefabriek gebouwd.

We hebben het bestaande applicatielandschap geoptimaliseerd en uitgebreid met een divers spectrum aan nieuwe applicaties. Daarbovenop hebben we een eigen software-ontwikkelteam van VDL Nedcar opgeleid in Mendix. Onder begeleiding van Appronto zal dit team uiteindelijk het kloppende hart gaan vormen van de low-codefabriek van VDL Nedcar.

De belangrijkste winst? Het bedrijf is helemaal klaar voor een verdere digitalisering van zijn bedrijfs- en productieprocessen.

Samen bouwden we aan applicaties voor zowel de ondersteunende processen (bezoekersregistratie, beveiligingsronde en ideeënbox) als aan applicaties voor de productieprocessen. Denk hierbij aan een planningsapp voor alle 5000 productiemedewerkers en een slimme productieoplossing waarmee de papieren communicatie over auto’s op de band is gedigitaliseerd. Dit stelt de fabrikant in staat om nauwkeuriger te communiceren en het productieproces te optimaliseren.

Pop Vriend Seeds

Pop Vriend Seeds is een onafhankelijk, gespecialiseerd zaadveredelingsbedrijf in Nederland. Het bedrijf exporteert groentezaden naar meer dan 100 landen over de hele wereld. De zoektocht naar slimme digitale oplossingen bracht Pop Vriend Seeds in contact met Appronto. Samen ontwikkelden ze in Mendix de Pop-app.

Met de Pop-app is het mogelijk om alle activiteiten, van order tot aan expeditie, op een veilige en geïntegreerde manier uit te voeren. Het proces verloopt bijna papierloos, waardoor het verkochte groentezaad ’nog groener’ het bedrijf verlaat. De applicatie is gebouwd als een laag bovenop het ERP-systeem.

Pop Vriend Seeds - Pop-app

Wil je net zoals VDL Nedcar, Pop Vriend Seeds, Aurum Brothers en Secrid aan de slag met een slimme productieplanning?

Appronto denkt graag vrijblijvend met je mee!

Maak een afspraak

Aurum Brothers

Bij Aurum Brothers koop je hoogwaardige stenen mannensieraden. Aurum Brothers wilde vooral een slag maken op het gebied van procesefficiëntie. Lijsten in Excel moesten plaatsmaken voor gedigitaliseerde oplossingen. Via het proces ‘seeing is believing’ heeft Aurum Brothers gekozen voor Appronto. ‘Seeing is believing’ houdt in dat Appronto een onderdeel van het project uitvoert om de werking en voordelen van Mendix en Boomi te bewijzen.

Eén van de geïmplementeerde oplossingen is het productiegedeelte. De order komt binnen via de webshop, wordt op de fabrieksvloer geassembleerd en vervolgens verzonden naar de klant. Met één druk op de knop wordt het pakket aangemeld bij de verzender en het label afgedrukt. Alleen het digitaliseren van deze (voorheen) handmatige handeling scheelt al 3 fte aan personeelskosten.

Wanneer je moet integreren met meerdere systemen gaan we graag met je in gesprek. Appronto weet namelijk hoe je onderliggende systemen ontsluit voor een efficiënter proces. We helpen je graag verder als erkende partner op het gebied van integratie. Aurum Brothers werkt behalve met Mendix-apps ook met Boomi-integraties. Ze maken daarbij onder andere gebruik van onze NetSuite connector .

Secrid

Secrid, ontwerper en producent van innovatieve wallets, heeft een nieuw leveranciersportaal gebouwd op basis van het low-code platform van Mendix. Het portaal helpt Secrid om de processen met vijftig leveranciers te stroomlijnen en biedt transparantie in voorraad en planning. In slechts 10 jaar tijd is Secrid veranderd van een innovatieve Nederlandse start-up in een wereldwijd opererende organisatie met 8000 winkels in 70 landen.

Het nieuwe leveranciersportaal dat we bouwden met Mendix is essentieel voor Secrid om de processen rond de logistiek en productie te optimaliseren en verdere groei te ondersteunen. Het project ‘Secrid Supplier Portal’ van Secrid, Appronto en Mendix werd genomineerd voor de Computable Awards 2020 in de categorie ‘Partnerproject’.