FD oplossingen: klantportaal

Neem contact op

Een klantportaal is dé manier om meer service te bieden aan je klanten. Via een klantportaal richt je jouw sales- en serviceprocessen een stuk efficiënter in. Appronto heeft veel ervaring met het bouwen van klantportalen voor haar klanten. Op deze pagina leggen we je uit wat een klantportaal is en wat je ermee kunt bereiken binnen jouw organisatie.

Wat is een klantportaal?

Een klantportaal is een digitale omgeving die de interactie tussen klant en organisatie mogelijk maakt. We hebben het hierbij niet over een openbare webshop waar iedereen in kan, maar over een afgesloten webomgeving waar alleen klanten toegang tot hebben. Waar een website of webshop vooral om marketing en het merk draait, is een klantportaal bedoeld voor service en sales. Een klantportaal werd van oudsher voornamelijk als selfservice tool gebruikt, maar is tegenwoordig veel meer dan alleen dat.

Zakelijke klantportalen

B2b-organisaties kiezen steeds vaker voor een klantportaal. In een beveiligde digitale omgeving kunnen klanten hun contracten, openstaande facturen en de status van bestellingen of dienstverlening inzien. Ook is het klantportaal vaak een omgeving waar je nieuwe orders plaatst of serviceaanvragen start. Waar de telefoon bij organisaties voorheen roodgloeiend stond met vragen van klanten, wordt die belasting nu opgevangen in het klantportaal. Dit levert veel voordelen op voor zowel de klant als organisatie!

Sleutels tot succes

Klantportalen zijn er in allerlei soorten en maten. Voor de meeste organisaties is een standaardoplossing daarom niet de juiste. Je wilt immers dat al je wensen en eisen verwerkt zijn in jouw klantportaal. Alleen dan kun je echt meerwaarde bieden aan klanten. Is jouw proces ook niet standaard? Dan is het wellicht een idee om na te denken over het bouwen van je eigen klantportaal met low-code. Ook al is elk klantportaal anders, er zijn toch algemene sleutels tot succes te benoemen. We noemen er vier.

1. Stel de gebruiker centraal

Een succesvol klantportaal stelt de behoeften en wensen van de klant centraal. Analyseer welke behoeften er zijn en prioriteer ze. Grote spelers leggen de lat hoog en klanten verwachten diezelfde ervaring ook van jou!

2. Maak het persoonlijk

Een succesvol klantportaal is tegenwoordig meer dan alleen een online sales- en/of serviceloket. Men verwacht een persoonlijke benadering. Laat in een klantportaal bijvoorbeeld zien wie de klant kan benaderen en vermeld je contactgegevens.

3. Zorg voor een intuïtief ontwerp

Een succesvol klantportaal ontwerp je op basis van best practises op UX-gebied, user testing en gebruikersinterviews. Met een intuïtief design zorg je dat klanten jouw portaal kunnen gebruiken zonder dat ze eerst een vuistdikke handleiding hoeven te lezen.

4. Creëer een geïntegreerd systeem

Binnen jouw webomgeving heb je wellicht al verschillende datastromen waarmee je betaalgegevens, klantgegevens en orders met elkaar combineert. Een succesvol klantportaal laat deze datastromen moeiteloos op elkaar aansluiten in één geïntegreerd systeem. Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is opgericht om Nederlandse mkb-ondernemers te ondersteunen met hun financieringen en investeerders te voorzien van een goed doorgelichte investeringsmogelijkheid. Het Collin Crowdfund-platform is door Appronto vanaf scratch gebouwd en biedt volledig geautomatiseerde end-to-end ondersteuning aan ondernemers voor al hun financieringsbehoeften. Daarnaast is het een one-stop-shopportaal voor particulieren.

99,5% van de leningen die op het Collin Crowdfund-platform verschijnen worden volledig gefinancierd. In totaal gaat het al om een bedrag van ruim € 250.000.000 sinds de oprichting.

Lees de uitgebreide case.

Bekijk de video met CEO Jeroen ter Huurne: “Ik heb zelf in die tijd wel eens genoemd dat we in een periode van een half jaar een hele bank hebben gebouwd. Het is belangrijk om dat te doen met techniek die daar ook geschikt voor is en dat is met Mendix het geval.”

Wil je net zoals Collin Crowdfund aan de slag met een klantportaal?

Appronto denkt graag vrijblijvend met je mee!

Maak een afspraak