FinTechs

Neem contact op

Financiële technologie, vaak afgekort tot fintech, is de technologie en innovatie die gericht is op het concurreren met traditionele financiële methodes en instellingen in de levering van financiële diensten.

Typisch aan de fintechs is dat er sprake is van een hoog innovatieniveau binnen het ecosysteem van financiële diensten. Het doel is steeds om binnen een bepaalde niche of dienstengroep de status quo van de gevestigde financiële instellingen te verstoren. Er is een toename in het aantal en soort bedrijven dat financiële producten en diensten levert aan consumenten. Die waaier aan fintechs loopt uiteen van traditionele banken tot technologie- en e-commercebedrijven.

Appronto is heel actief binnen dit segment. Verschillende klanten in deze branche groeien sterk en hebben daardoor behoefte aan verdere digitalisering. Op deze pagina lees je over de belangrijkste trends in deze sector. We laten je ook zien wat de ervaring van Appronto is op het gebied van fintech.

Trends

Om een goed inzicht te krijgen in het fenomeen fintech, is het handig om in te gaan op de belangrijkste trends binnen het uitdagende en dynamische werkveld van de financiële technologie.

1. Het bundelen, ontbundelen en opnieuw bundelen van diensten

In het begin richtten fintechs zich voornamelijk op het delen van de waardeketen en zorgden ze ervoor dat deze onderdelen klantvriendelijker, kostenefficiënter en digitaler werden. Maar al snel bleek dat consumenten op zoek waren naar een breder pakket. Veel fintechs gaan dan ook ‘herbundelen’ en zoeken het ecosysteem op om te gaan samenwerken met de traditionele banken. Op die manier zorgen ze tevens voor een sterkere balanspositie en een betere compliance met wet- en regelgeving.

2. Banken slaan terug

Sommige fintechs zijn erin geslaagd om een gedeelte van de commerciële koek af te snoepen van de traditionele banken. En hoewel ze getracht hebben hun impact aanzienlijk te vergroten, is hun invloed tot op heden relatief binnen de perken gebleven. Banken en instituten zitten ondertussen ook niet stil en gaan aan de slag met met eigen investeringen en partnerships met fintechs. Het fintech-landschap bevindt zich daardoor nog steeds in een woelige fase.

3. Cloudtechnologie, ook voor banken

Het lijkt er sterk op dat financiële diensten, na lang aftasten, nu eindelijk ook massaal kiezen voor cloudoplossingen. Tot voor kort had bijna de helft (43%) van de banken geen cloudstrategie en waren veel banken ook nog niet begonnen met het migreren van hun gegevens naar de cloud. De beweging richting de cloud komt dus ook in bankenland inmiddels serieus in beweging.

4. Oplossingen voor de ‘unbanked en underbanked’

De wereld kent nog steeds grote groepen mensen die geen of erg weinig gebruik maken van banken. Deze gebruikers bevinden zich veelal in de niet-westerse landen, maar vormen tezamen een enorme markt met een nog veel groter groeipotentieel. Deze nieuwe consumenten zitten niet vast aan gewoontes en bestaande banken en vormen dus een potentieel grote en nieuwe afzetmarkt voor fintechs, mits deze nieuwe financiële sleutelspelers voldoen aan de benodigde regelgeving.

API management oplossing on-top of SAP – Global PSP

Global PSP

Deze klant is een wereldwijd actieve payment service provider die zich heeft gespecialiseerd in economisch snel opkomende landen. Voor meer dan 50 landen biedt het bedrijf ruim 400 betalingsmethodes. Zo’n 200.000 bedrijven maken hier gebruik van.

Voor het bedrijf verving Appronto de bestaande Tibco ESB-bus door een moderne API-managementoplossing op basis van Boomi. Met behulp van deze, in realtime werkende API worden rekeningen, betalingen en klanten verwerkt in het centrale SAP-systeem.

De oplossing verwerkt op piekmomenten meer dan 500.000 facturen per dag. Om deze aantallen goed te verwerken, ontwikkelde Appronto niet alleen de daadwerkelijke integratie, maar tevens een hoog beschikbaar multi-nodecluster in Boomi. Deze oplossing maakt gebruik van zeer geavanceerde monitoringstechnieken. Het aantal verstoringen in deze bedrijfskritische toepassing is tot een minimum gedaald sinds de introductie van de nieuwe oplossing.

Collin Crowdfund

Collin Crowdfund is opgericht om Nederlandse mkb-ondernemers te ondersteunen met hun financieringen en investeerders te voorzien van een goed doorgelichte investeringsmogelijkheid. Het Collin Crowdfund-platform is door Appronto vanaf scratch gebouwd en biedt volledig geautomatiseerde end-to-end ondersteuning aan ondernemers voor al hun financieringsbehoeften. Daarnaast is het een one-stop-shopportaal voor particulieren.

99,5% van de leningen die op het Collin Crowdfund-platform verschijnen worden volledig gefinancierd. In totaal gaat het al om een bedrag van ruim € 250.000.000 sinds de oprichting.

Bekijk de video met CEO Jeroen ter Huurne: “Ik heb zelf in die tijd wel eens genoemd dat we in een periode van een half jaar een hele bank hebben gebouwd. Het is belangrijk om dat te doen met techniek die daar ook geschikt voor is en dat is met Mendix het geval.”

Bekijk de klantcase van Collin Crowdfund

Collin Crowdfund koppelt duizenden ondernemers en investeerders aan elkaar op zijn investeringsplatform. In minder dan zeven maanden bouwde Appronto deze ‘mini-bank’ met low-code technologie van Mendix. Benieuwd hoe Appronto hier te werk is gegaan?

Lees alles over dit innovatieve crowdfundingsplatform