Bankieren

Neem contact op

Het bankwezen zal er in de nabije en verre toekomst heel anders uitzien dan tegenwoordig. Geconfronteerd met veranderende verwachtingen van de consument, opkomende technologieën en nieuwe bedrijfsmodellen, zullen banken nu strategieën moeten gaan opzetten die hen voorbereiden op het bankwezen van de toekomst.

Appronto heeft een stevige focus op dit segment. Verschillende klanten in deze branche groeien sterk, waardoor ook hun behoefte aan digitalisering groter wordt. Op deze pagina lees je alles over de belangrijkste trends in deze sector en tevens over de ervaring die Appronto heeft binnen het bankwezen.

Trends

Zowel retailbankieren als zakelijk bankieren zijn aan verschillende trends onderhevig. We sommen de belangrijkste voor je op.

1. Digitale en opkomende technologieën

Nieuwe technologieën veranderen het bankwezen en de kapitaalmarkt drastisch, zowel in de front-, middle-, als backoffice. Automatisering, casemanagement en kunstmatige intelligentie zijn waardevol op manieren die eerder niet mogelijk leken. Cloudtechnologie verandert de industrie en heeft implicaties op vele vlakken. Het combineren van legacysystemen en deze nieuwe toepassingen is de uitdaging waar veel organisaties voor staan.

2. Organisationele wendbaarheid

De steeds hogere snelheid van innovatie biedt digitale kansen. Concurrentievoordeel wordt dan ook niet meer gehaald uit groot zijn, maar juist uit het vermogen om je snel te kunnen aanpassen aan deze nieuwe kansen en mogelijkheden. Banken moeten deze veranderingen omarmen en de kracht van digitale innovatie incorporeren in korte innovatiecycli.

3. Cybercrime en compliancy

Ook de cybercriminelen die hun pijlen richten op financiële organisaties adopteren aan de lopende band nieuwe, innovatieve technologieën. Aanvullend zorgen regelgevers voor steeds striktere richtlijnen en zwaardere boetes bij overtredingen. De mogelijke reputatieschade die hieruit voortvloeit is aanzienlijk. Banken dienen dan ook geavanceerde analysetechnologieën in te zetten om bedreiging en fraude in een zo vroeg mogelijk stadium te detecteren.

4. Data-integriteit en -analyse

Data worden in het digitale tijdperk wel gezien als het nieuwe goud. En hoewel er veel informatie beschikbaar is, is die niet altijd eenvoudig bereikbaar, opgeschoond en geïntegreerd. Banken dienen dan ook hun (IT-)strategie af te stemmen op het correct en optimaal inzetten van de data die beschikbaar zijn.

5. De toekomst van het werk

Hoe zien toekomstige processen er precies uit? De inzet van kunstmatige intelligentie en automatisering zorgt ervoor dat de samenwerking tussen digitale en menselijke arbeidskrachten verandert. Er zijn andere en nieuwe vaardigheden nodig om voorop te blijven lopen. Banken moeten nadenken over hoe ze relevant blijven en hun talent laten groeien en ontwikkelen.

6. Samenwerking met het digitale ecosysteem

Het hele (digitale) ecosysteem van financiële dienstverleners groeit. Wetgevers, fintechs, grootbanken en andere specialisten moeten steeds vaker en intensiever samenwerken. Het belang van een goede strategie op dit vlak wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat ook de effectieve orkestratie van data-uitwisseling op een goede manier geregeld moet zijn. Alle componenten van het ecosysteem moeten operationeel goed werken, maar ook flexibel inzetbaar zijn.

ING Bank

Appronto ontwikkelt samen met het team van ING diverse applicaties. Een aansprekend voorbeeld is een project op de afdeling Document & Content Services van ING. Dit bedrijfssegment is verantwoordelijk voor de verwerking van alle proces- en transactiecommunicatie voor de acht miljoen klanten.

Bij ING werken 600 Customer Journey Experts (CJE’s) in kleine, multidisciplinaire, zelforganiserende teams (squads). De teams zijn onder andere verantwoordelijk voor het creëren van de ideale klantreis. Om dit makkelijker te maken, moest ING een interne omgeving ontwikkelen waarbinnen de CJE’s efficiënter en effectiever met elkaar konden samenwerken op het gebied van klantcommunicatie binnen de verschillende klantreizen.

Dit project ‘CoCoS’ van ING, Appronto en Mendix is genomineerd voor de Computable Awards in de categorie ‘Digitale Transformatie van het Jaar’.

ING Appronto
Argenta

Argenta

Argenta Nederland is een digitale bank voor sparen en hypotheken. Het is een bank voor mensen, niet voor bedrijven. Voor het afsluiten van hypotheken en het aanbieden van aanverwante producten werkt de bank vooral met onafhankelijke adviseurs.

Argenta vindt het belangrijk dat klanten hun bankzaken snel en eenvoudig kunnen regelen. Daarom zijn juist de publieke website en selfservice-omgeving belangrijke onderdelen van Argenta’s dienstverlening. Het probleem van de oude omgeving was tweeledig: de onderhoudskosten waren hoog en de mogelijkheden om door te ontwikkelen uiterst beperkt. Dankzij de mogelijkheden van het low-codeplatform Mendix en de hulp van Appronto wist Argenta deze problemen op te lossen.

Een van de afgeronde projecten is het vervangen van de ‘mijn-omgeving’. Het onderhoud van de oude versie was duur, terwijl doorontwikkeling eigenlijk amper mogelijk was. Bij het hervormen en verbeteren daarvan stonden drie doelstellingen centraal:

  1. Een nieuw platform creëren voor de mijn-omgeving, waarop de huidige functionaliteit kan worden overgezet.
  2. Het verlagen van de ‘run costs’ van de omgeving.
  3. Het realiseren van lagere kosten voor het verder (en sneller) doorontwikkelen van de mijn-omgeving.

Low-code en in het specifiek Mendix bood volgens Argenta de meeste potentie om op een snelle en flexibele manier opnieuw te modelleren.

Ook werkzaam binnen de bankensector?

Benieuwd hoe we naast de ING bank en Argenta ook jouw organisatie kunnen helpen?

Maak een afspraak