Diensten oplossingen: klantportaal

Neem contact op

Een klantportaal is dé manier om meer service te bieden aan je klanten. Via een klantportaal richt je jouw sales- en serviceprocessen een stuk efficiënter in. Appronto heeft veel ervaring met het bouwen van klantportalen voor haar klanten. Op deze pagina leggen we je uit wat een klantportaal is en wat je ermee kunt bereiken binnen jouw organisatie.

Wat is een klantportaal?

Een klantportaal is een digitale omgeving die de interactie tussen klant en organisatie mogelijk maakt. We hebben het hierbij niet over een openbare webshop waar iedereen in kan, maar over een afgesloten webomgeving waar alleen klanten toegang tot hebben. Waar een website of webshop vooral om marketing en het merk draait, is een klantportaal bedoeld voor service en sales. Een klantportaal werd van oudsher voornamelijk als selfservice tool gebruikt, maar is tegenwoordig veel meer dan alleen dat.

Zakelijke klantportalen

B2b-organisaties kiezen steeds vaker voor een klantportaal. In een beveiligde digitale omgeving kunnen klanten hun contracten, openstaande facturen en de status van bestellingen of dienstverlening inzien. Ook is het klantportaal vaak een omgeving waar je nieuwe orders plaatst of serviceaanvragen start. Waar de telefoon bij organisaties voorheen roodgloeiend stond met vragen van klanten, wordt die belasting nu opgevangen in het klantportaal. Dit levert veel voordelen op voor zowel de klant als organisatie!

Sleutels tot succes

Klantportalen zijn er in allerlei soorten en maten. Voor de meeste organisaties is een standaardoplossing daarom niet de juiste. Je wilt immers dat al je wensen en eisen verwerkt zijn in jouw klantportaal. Alleen dan kun je echt meerwaarde bieden aan klanten. Is jouw proces ook niet standaard? Dan is het wellicht een idee om na te denken over het bouwen van je eigen klantportaal met low-code. Ook al is elk klantportaal anders, er zijn toch algemene sleutels tot succes te benoemen. We noemen er vier.

1. Stel de gebruiker centraal

Een succesvol klantportaal stelt de behoeften en wensen van de klant centraal. Analyseer welke behoeften er zijn en prioriteer ze. Grote spelers leggen de lat hoog en klanten verwachten diezelfde ervaring ook van jou!

2. Maak het persoonlijk

Een succesvol klantportaal is tegenwoordig meer dan alleen een online sales- en/of serviceloket. Men verwacht een persoonlijke benadering. Laat in een klantportaal bijvoorbeeld zien wie de klant kan benaderen en vermeld je contactgegevens.

3. Zorg voor een intuïtief ontwerp

Een succesvol klantportaal ontwerp je op basis van best practises op UX-gebied, user testing en gebruikersinterviews. Met een intuïtief design zorg je dat klanten jouw portaal kunnen gebruiken zonder dat ze eerst een vuistdikke handleiding hoeven te lezen.

4. Creëer een geïntegreerd systeem

Binnen jouw webomgeving heb je wellicht al verschillende datastromen waarmee je betaalgegevens, klantgegevens en orders met elkaar combineert. Een succesvol klantportaal laat deze datastromen moeiteloos op elkaar aansluiten in één geïntegreerd systeem. Meer weten over onze integratiemogelijkheden?

ezilly-logo

Ezilly

Ezilly verzorgt als service organisatie achter merken als ‘Online.nl’ en ‘Canal digital’ alle klantenservice in de breedste zin van het woord. Met honderden agents in verschillende Europese landen, bedient Ezilly de klanten van zes verschillende merken. Gestroomlijnde IT services zijn hierbij uiteraard van enorm belang. Ezilly is vergevorderd in haar gebruik van Mendix applicaties. Maar ook zij zijn ooit klein gestart met Mendix.

Benieuwd hoe Ezilly haar klanten op top niveau bedient en een hoge klanttevredenheid op dagelijkse basis bereikt?

Luister mee met deze live Q&A van een Mendix klant van het eerste uur. Walter Corssmit; IT Operationeel Manager van Ezilly bespreekt de waarde van de Mendix applicaties van Ezilly.

Bekijk het webinar

Bloembollenkeuringsdienst

Sinds 1923 is het keuren van bloembollen de kerntaak van de stichting Bloembollenkeuringsdienst (BKD). De organisatie verricht kwaliteitskeuringen, import- en exportinspecties in opdracht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) en laboratoriumonderzoek.

Voor de communicatie met haar telers had de bloembollenkeuringsdienst (BKD) een oud klantportaal. Maar deze oplossing voldeed niet meer aan de moderne maatstaven. Tijd voor een nieuw portaal dus. Waar voorheen een teler ieder jaar opnieuw veel data in moest voeren, staat nu hergebruik van die data voorop, waardoor er veel meer klantgemak ontstaat.

De nieuwe applicatie oogt modern en fris en schept meer overzicht en inzicht. De bloembollentelers van ons kleurrijke land kunnen hun teelt nu efficiënter registreren, terwijl het tegenwoordig ook een stuk eenvoudiger is om partijen te certificeren.

Inspecties en keuringen

Ontdek ervaringen uit de praktijk

Meer weten over de keuzes die de BKD heeft gemaakt en waarom het bedrijf voor low-code, Mendix en Appronto koos? Bekijk onze webinar waarin Arno van Beek, Head of IT, stap voor stap uitleg geeft over de nieuwe applicatie: “BKD staat bekend als een innovatieve keuringsdienst. Wij zetten graag IT-middelen in om onze processen te ondersteunen.” Ze delen graag hun kennis met je!

Bekijk het webinar