Welke low-codeplatformen zijn er?
Het aantal low-codeplatformen is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Inmiddels heb je als ontwikkelaar en organisatie de keus uit een gevarieerd spectrum aan oplossingen. We zetten de belangrijkste en populairste platformen voor je op een rij.
Mendix
Mendix werd in 2005 opgericht in Rotterdam. In 2012 verplaatste het bedrijf zijn hoofdkantoor naar de Verenigde Staten. Inmiddels is Mendix overgenomen door Siemens. Je kunt met Mendix heel goed een divers spectrum aan nieuwe applicaties ontwikkelen. Mendix biedt namelijk tooling voor no- en low-code in één volledig geïntegreerd platform. Daarnaast kun je met het platform verschillende systemen aan elkaar koppelen. Veel bestaande legacy-systemen missen namelijk het vermogen om met andere toepassingen te communiceren.
Mendix heeft het principe van modelgebaseerd ontwikkelen naar een nieuw niveau getild, waardoor een veel bredere groep van ‘amateur-IT’ers’ (de citizen developers) toegang heeft tot het boeiende werkveld dat applicatieontwikkeling in de praktijk is.
OutSystems
OutSystems is een internationaal opererende leverancier van low-codesoftware uit Portugal. OutSystems is inmiddels een van de grote mondiale spelers op het gebied van low-code development. OutSystems heeft nog niet zo lang geleden met versie 11 een aantal nieuwe features gelanceerd die het platform nu ook no-codefunctionaliteiten geven.
OutSystems is vrij gemakkelijk in te bouwen binnen bestaande omgevingen. Je kunt het platform bijvoorbeeld gebruiken als frontend om de communicatie met bestaande backend-systemen te vergemakkelijken. De grote winst hiervan: je vernieuwt betrekkelijk eenvoudig de IT-infrastructuur van je organisatie zonder dat je onderliggende systemen hoeft om te vormen. Applicaties in OutSystems kunnen als Docker-container geleverd worden, zodat je die in de cloud (Docker, Kubernetes en Amazon) of in je eigen datacenters kunt gebruiken.
Zeker sinds 2018 zet OutSystems ook sterk in op het werken met kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things. Zo zijn de eerste applicaties die gebruikmaken van de AI-modules van OutSystems inmiddels al in gebruik. Daarnaast kun je met OutSystems ook IoT-applicaties bouwen. Het bedrijf speelt dus handig in op de groeiende vraag naar AI- en IoT-toepassingen vanuit de markt.
Thinkwise
Thinkwise is een low-codeplatform van Nederlandse makelij dat gebruikers in staat stelt om snel en slim enterprise-software te bouwen. Het platform zag in 2002 het levenslicht en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van low-code development. Met Thinkwise flexibiliseer en moderniseer je legacy-software en bouw je toekomstbestendige oplossingen die met een organisatie meegroeien en veranderen. Thinkwise levert zijn platform in licentievorm aan softwareleveranciers en aan bedrijven die in-house software ontwikkelen.
Het platform is vooral gericht op het bouwen van omvangrijke en complexe applicaties. Thinkwise vindt dat echte digitale transformatie begint bij het moderniseren van het hart van het applicatielandschap. Thinkwise is technologie-onafhankelijk: je hoeft eigenlijk alleen een digitale bouwtekening te onderhouden. Het voordeel hiervan: je hoeft applicaties nooit opnieuw te ontwikkelen. Dit maakt Thinkwise een erg toekomstvast low-codeplatform.
Microsoft PowerApps
Ook softwaregigant Microsoft is inmiddels actief op de low-codemarkt. Microsoft PowerApps bestaat sinds 2016 en geeft gebruikers de mogelijkheid om in rap tempo zakelijke apps te ontwikkelen. Met de ontwerpfunctie PowerApps Studio kun je drie typen apps bouwen: canvas-apps, modelaangedreven apps en portalen. Gegevens worden opgeslagen in het onderliggende gegevensplatform, de Common Data Service.
PowerApps heeft ook een uitbreidbaar platform voor professionele ontwikkelaars. Via dit platform kunnen ontwikkelaars werken met gegevens en metagegevens. Daarnaast kun je aangepaste connectors maken en deze integreren met externe gegevens. PowerApps is eenvoudig en volledig integreerbaar met Dynamics 365.
Appian
Appian werd in 1999 opgericht door de Amerikanen Matthew Calkins, Michael Beckley, Marc Wilson en Robert Kramer. Appian wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van low-code development. Appian benadert applicatieontwikkeling vooral vanuit het oogpunt van procesmanagement. Applicaties van Appian bestaan uit diverse kleinere blokken die tezamen een geheel vormen. Ook elke stap binnen het ontwikkelproces is in Appian een afzonderlijk blokje.
Zoho Creator
Zoho Creator is het low-codeplatform van de Zoho Corporation, een Indiaas softwareontwikkelingsbedrijf. Zoho Creator geeft gebruikers de mogelijkheid om apps vanuit één centrale omgeving te ontwikkelen, schalen en beheren. Je kunt met dit platform snel en eenvoudig routines automatiseren, applicaties voor meerdere apparaten starten, applicaties integreren en spreadsheets, databases en verouderde systemen migreren.
De verschillen tussen low-codeplatformen
Alle low-codeplatformen bieden allemaal de mogelijkheid om snel en zonder veel klassiek programmeerwerk applicaties voor de wereld van nu en morgen te ontwikkelen. Toch heeft elk platform zijn eigen feel en features.
Handig dus om ook de belangrijkste verschillen tussen de bovengenoemde low-codeplatformen onder de loep te nemen.
- Mendix, OutSystems en Appian zijn de meest volwassen platforms en hebben de sterkste klantenservices en grootste communities.
- Mendix en OutSystems hebben de grootste marktplaatsen (Mendix App Store en OutSystems Forge) en de meeste apps en oplossingen voor derde partijen.
- Appian biedt de meest intuïtieve ontwikkelervaring voor gebruikers met weinig tot geen codeerervaring die snel een app voor een specifiek doel nodig hebben.
- Zoho Creator is het eenvoudigst te gebruiken en heeft de vlakste leercurve. Met dit platform kun je heel snel en eenvoudig basale applicaties ontwikkelen.
- Mendix en OutSystems zijn de beste en krachtigste low-codeplatforms voor grote ondernemingen. Ze herbergen namelijk veel ‘heavy-duty features’ zoals automatisch testen, app-analytics en scrum-projectplanning.
- Microsoft PowerApps blinkt vooral uit door de combinatie van een strakke gebruikersinterface en een krachtige set aan ontwikkeltools. Applicaties die zijn gebouwd met PowerApps bieden bovendien uitgebreide zakelijke logica en workflows om handmatige bedrijfsprocessen te transformeren naar digitale, geautomatiseerde processen.
- Thinkwise scoort vooral goed op het gebied van flexibiliteit en compatibiliteit met bestaande bedrijfssoftware.
- OutSystems is het verst gevorderd met de integratie van hypermoderne technologieën als AI en IoT.
Mendix versus OutSystems
Mendix en OutSystems zijn de actuele marktleiders op het gebied van low-code app development. Beide platforms bieden een uitgebreide set aan features voor het ontwikkelen van gave en functionele applicaties. Laten we Mendix en OutSystems eens langs de meetlat leggen en met elkaar te vergelijken.
De verschillen
- Mendix richt zich nog nadrukkelijker op de samenwerking tussen IT en business dan OutSystems. Zo biedt het platform ontwikkelaars een eigen lokale testomgeving, een feature die in OutSystems ontbreekt.
- OutSystems heeft een wat intuïtievere ontwikkelomgeving, zeker als je de nieuwste versie (11) gebruikt. Debuggen is in OutSystems ook wat gemakkelijker dan in Mendix.
- Mendix heeft lagere opstartkosten, maar die kosten stijgen snel als je flink wilt opschalen. Bij OutSystems zijn de opstartkosten wat hoger, maar stijgen ze minder snel als je gaat opschalen.
- Mendix maakt gebruik van een domeinmodel, terwijl OutSystems objectgeoriënteerd is.
- Mendix heeft een actieve community en met de Mendix App Store een hoogwaardige marktplaats. De OutSystems-community is kleiner, terwijl de OutSystems Forge veel middelmaat aanbiedt.
- Beide low-codeplatforms zijn te gebruiken in een publieke cloud. Het is echter niet aan te raden om deze als productieomgeving te gebruiken door het gebrek aan snelheid en ondersteuning.
- OutSystems heeft, in tegenstelling tot Mendix, geen web modeler die het mogelijk maakt om door citizen developers ontwikkelde prototypes snel door te leiden naar professionele app-ontwikkelaars.