Low-code, Mendix en de concurrenten

Neem contact op

Slimme applicaties vormen een steeds belangrijker onderdeel van het IT-arsenaal dat moderne bedrijven in stelling brengen om competitief te blijven. De behoefte aan innovatie en een snelle time-to-market vraagt om ontwikkelmethoden die sneller en gemakkelijker zijn dat het traditionele ‘code kloppen’.

Dan kom je al gauw uit bij low- en no-code, twee vormen van softwareontwikkeling die je in staat stellen om met een minimum aan handmatige code innovatieve en kwalitatief hoogwaardige applicaties te bouwen. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen low- en no-code? Wat levert low-code development op? Welke platformen zijn er? En hoe steekt een erkend platform als Mendix af tegenover de concurrentie? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen en meer!

Wat is low-code development?

De definitie van low-code die Forrester Research hanteert, luidt: “Products and/or cloud services for application development that employ visual, declarative techniques instead of programming and are available to customers at low or no cost in money and training time to begin, with costs rising in proportion of the business value of the platforms.”

Een hele mond vol. In wat compacter en begrijpelijk Nederlands kunnen we low-code development omschrijven als een methode van softwareontwikkeling die je in staat stelt om (zakelijke) apps snel en met een minimum aan handmatige code te ontwikkelen. Een belangrijk kenmerk van low-code app development is dat het ontwikkelen op een visuele manier geschiedt. Developers maken gebruik van een grafische gebruikersomgeving, waarin configuraties grotendeels de plaats innemen van traditioneel geschreven computercode.

Kenmerkend voor low-code is dat applicaties worden opgebouwd uit visuele blokken. Je kunt deze modules hergebruiken en eventueel aanvullen met handgeschreven code. De eerste fundamenten voor low-code ontstonden in de jaren negentig van de vorige eeuw in de vorm van programmeertalen van de vierde generatie, modelgedreven ontwerpen en automatische codegeneratie.

Wat is no-code?

“The future of coding is no coding at all”. Die uitspraak is afkomstig van GitHub-CEO Chris Wanstrath en geeft eigenlijk in een notendop de essentie van no-code development weer. No-code gaat net als low-code uit van visueel ontwikkelen, maar voert dit principe nog een stapje verder door dan low-code.

Ontwikkelaars kunnen middels de methode van drag & drop, functionele componenten selecteren uit een digitale bibliotheek. De elementen die je nodig hebt om een applicatie te bouwen, breng je vervolgens onder in een visuele workflow. No-code modelleert bedrijfsprocessen in de vorm van flowcharts. Aan de hand van die informatie wordt met behulp van een visuele composer een eerste versie van een applicatie gebouwd, die gelijk ingezet kan worden. Die prototypes kunnen door gebruikers van het platform heel gemakkelijk tussentijds worden gewijzigd, bijgesteld of geoptimaliseerd.

Wat is het verschil tussen low-code en no-code?

Hoewel low-code en no-code veel raakvlakken hebben en deels gebruikmaken van dezelfde principes, zijn er wel verschillen tussen de twee ontwikkelwijzen.

De belangrijkste verschillen tussen de twee zijn:

  • No-code legt een nog sterkere nadruk op snelheid en innovatie.
  • No-code vergt nog minder specialistische IT- en programmeerkennis dan low-code. Vandaar ook dat no-code development een belangrijke plek inruimt voor zogenoemde ‘citizen developers’. Dit zijn mensen die wel heel handig zijn in het ontwerpen van applicaties, maar geen vakgeschoolde of professionele IT’ers zijn.
  • De gebruikte technologieën verschillen enigszins van elkaar. Het gros van de no-codeplatforms (Betty Blocks, WEM, AppSheet) steunt bijvoorbeeld op HTML en Javascript. Low-codeplatforms als Mendix, OutSystems of Thinkwise zijn daarentegen geënt op Java en .NET.
  • Low-code is sterker gericht op ontwikkelaars, no-code primair op eindgebruikers.
  • Zet je een low-codeplatform als Mendix tegenover een no-codeplatform als Betty Blocks? Dan zie je dat low-code development meer mogelijkheden biedt voor maatwerk op elk niveau.
  • Met low-code kun je complexe applicaties ontwikkelen. No-code heeft op het gebied van complexiteit meer beperkingen en is vooral toegesneden op het bouwen van eenvoudige apps.

Trends en cijfers

Maar hoe zit het met de populariteit van beide ontwikkelvormen? De markt voor low- en no-code is de afgelopen jaren met miljarden euro’s gegroeid. De verwachting is dat de markt voor low-code development in 2025 een totale waarde heeft van 45,5 miljard dollar. Die groei is het gevolg van een toenemende behoefte aan korte ontwikkelcycli en lagere ontwikkelingskosten. Forrester ziet in het verlengde hiervan tevens een toenemende behoefte aan flexibele platforms. Die bieden namelijk de ontwerp- en ontwikkeltools die je nodig hebt om apps helemaal af te stemmen op de wensen en behoeften van gebruikers. Noord-Amerika is nog steeds de grootste markt, terwijl de Aziatisch-Pacifische markt het snelst groeiende afzetgebied is. Mendix en OutSystems zijn de actuele marktleiders op het gebied van low- en no-code development.

De wereld van low- en no-code blijft dynamisch en is momenteel in de ban van een paar belangrijke trends:

  • De behoefte van klanten aan spannende, op maat gemaakte customer journeys via verschillende touchpoints. Dit vraagt in toenemende mate om multi- en omnichannelervaringen.
  • Organisaties breiden met no- en low-codeplatformen hun kernsystemen uit om datagedreven en gebruiksvriendelijke ervaringen aan te bieden. Het resultaat: nieuwe marktkansen. Analisten schatten het huidige aantal ontwikkelingsprojecten dat gebruikmaakt van low-code op 10 tot 20 procent van de totale bedrijfsactiviteit. Dit aandeel zal naar verwachting binnen 4 jaar stijgen naar zo’n 65 procent.
  • De behoefte aan en het onderzoek naar AI-gedreven software zit in de lift. Deze trend zal nog wel een tijdje aanhouden als we kijken naar de nog steeds groeiende databerg die we met zijn allen produceren.
  • Ontwikkelteams worden steeds meer een uitgebalanceerde mix van professionele ontwikkelaars en citizen developers. Zo creëer je bij het ontwikkelen van een applicatie de beste balans tussen technische vereisten en zakelijke behoeften.

Denk je er over na om met Low-code aan de slag te gaan?

Luister mee met deze live Q&A van een Mendix klant van het eerste uur. Walter Corssmit; IT Operationeel Manager van Ezilly bespreekt de waarde van de Mendix applicaties van Ezilly.Vragen die in deze Q&A beantwoord zullen worden zijn o.a. waarom heb je voor Low-code en Mendix gekozen, wat zijn de belangrijkste stappen die je hebt gemaakt met Mendix technologie, welke valkuilen ben je tegen gekomen en heb je adviezen voor partijen die op het punt staan een keuze te maken voor Low-code?

Benieuwd hoe Ezilly klanten op top niveau bedient & een hoge klanttevredenheid bereikt? Bekijk het webinar!

Wat levert low-code development op?

Er zijn verschillende redenen die een keuze voor low-code development rechtvaardigen. Tijd om eens te kijken wat low-code je als organisatie concreet oplevert.

Lagere ontwikkelkosten

Ten opzichte van traditioneel ontwikkelen met handmatig geschreven codes is low-code development goedkoper. Omdat je op een visuele manier ontwikkelt en deels terug kunt vallen op herbruikbare bouwstenen (modules), gaat het ontwerpen, ontwikkelen, aanpassen, opschalen en onderhouden van een business-app een stuk sneller. Zo kun je een ontwikkeltraject dat normaal een half jaar duurt al gauw terugbrengen tot een of twee maanden. Het spreekt voor zich dat je dit ook merkt in je portemonnee.

Meer flexibiliteit en wendbaarheid

Low-code geeft je organisatie extra flexibiliteit en wendbaarheid. IT-innovaties verlopen tegenwoordig extreem snel, waardoor ook de behoeften vanuit de markt continu veranderen. Technologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning veranderen bijvoorbeeld van een luxe in een absolute noodzaak, zeker omdat de hoeveelheden data die organisaties gebruiken alsmaar toenemen.

Als je een low-codeplatform gebruikt, kun je applicaties heel gemakkelijk aanpassen. Het resultaat is navenant: omdat je veel sneller kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en dynamische zakelijke behoeften, wordt je als organisatie flexibeler en wendbaarder. Zo betaalt low-code development zich dus ook uit nadat een applicatie eenmaal in gebruik is genomen.

Minder bugs

Minder code betekent in de regel ook minder bugs. En minder bugs leiden weer tot minder irritaties bij netwerkbeheerders en eindgebruikers. Bovendien scheelt het tijd en werk qua aanpassing en onderhoud. Daarnaast hebben toonaangevende low-codeplatformen features die debugging een stuk gemakkelijker maken. Mendix heeft bijvoorbeeld een standaard feedback-knop waarmee je bugs eenvoudig kunt melden. Een ontwikkelaar weet dan precies waar en bij wie een bepaald probleem zich heeft voorgedaan.

Meer ruimte voor innovatie

Als je minder tijd hoeft te spenderen aan het ontwikkelen en managen van je applicaties, houd je meer ruimte over voor innovatie. Vooruitdenken, doorontwikkelen en nieuwe ideeën uittesten; het wordt gewoon gemakkelijker. Low-code development betekent ook dat je verder kijkt dan de techniek achter een applicatie. De focus ligt vooral op de zakelijke kant en praktische meerwaarde. Zo krijg je applicaties die concrete problemen en uitdagingen oplossen en helemaal toegespitst zijn op de strategische doelstellingen van een organisatie.

Je kunt vrijwel elk type applicatie bouwen

Met low-code kun je vrijwel elke denkbare applicatie bouwen. Bestaande legacy-systemen uitbreiden en koppelen aan je applicatielandschap? Met een platform als Mendix gaan voor native mobile? Het kan allemaal.

Low-codeplatformen zijn cloudvriendelijk

De gang naar de cloud is een actuele IT-ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Organisaties plaatsen steeds meer data en infrastructurele onderdelen in de cloud, terwijl veel fonkelnieuwe applicaties cloud-only zijn. Het goede nieuws is dat low-codeplatformen erg cloudvriendelijk zijn. Hun PaaS-structuur (platform-as-a-service) is volledig geoptimaliseerd voor gebruik in de cloud.

Minder afhankelijk van schaarse IT’ers

De IT-markt is een krappe. De behoefte aan goede IT’ers overtreft de beschikbaarheid, waardoor het niet gemakkelijk is om gespecialiseerde IT’ers aan je bedrijf te binden. Ze hebben namelijk veel keus en zijn doorgaans verwend met hoge salarissen en goede arbeidsvoorwaarden. Met low-code (en met no-code nog meer) wordt het bouwen van applicaties een stuk gemakkelijker, omdat je minder mensen met specialistische programmeerkennis nodig hebt.

Extra schaalbaarheid

Door no- of low-codeplatformen te gebruiken, wordt je IT-infrastructuur schaalbaarder. Je kunt projecten en applicaties gemakkelijker in de gaten en up-to-date te houden. Door het verkorten van de ontwikkeltijd en door het gebruiken van een gezamenlijke infrastructuur, kun je een uitgebreide applicatieportfolio onderhouden. Dit gaat bovendien niet ten koste van essentiële zaken als transparantie en veiligheid.

Je betrekt stakeholders meer bij het ontwikkelproces

Low-code app development maakt het mogelijk om features binnen enkele uren of dagen te tonen aan stakeholders en eindgebruikers. De visuele ontwikkelomgeving zorgt er bovendien voor dat iedereen de applicatie in wording echt in actie ziet. Het resultaat: meer betrokkenheid van alle partijen omdat je iedereen kunt meenemen op de spannende reis richting een goed werkend eindproduct.

Maatwerk of standaard software?
Wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?

Wij zien veel bedrijven die op het punt staan om hun software systemen te updaten twijfelen: kiezen voor standaard software of maatwerk? Maar hoe kom je erachter wat het beste is voor jouw organisatie? In onze webinar zijn wij ingegaan op de vragen die beslissers zichzelf zouden moeten stellen om hier een antwoord op te kunnen geven en hebben we enkele use cases van onze klanten getoond.

Bekijk het webinar

Welke low-codeplatformen zijn er?

Het aantal low-codeplatformen is in de loop der jaren gestaag gegroeid. Inmiddels heb je als ontwikkelaar en organisatie de keus uit een gevarieerd spectrum aan oplossingen. We zetten de belangrijkste en populairste platformen voor je op een rij.

Mendix

MendixMendix werd in 2005 opgericht in Rotterdam. In 2012 verplaatste het bedrijf zijn hoofdkantoor naar de Verenigde Staten. Inmiddels is Mendix overgenomen door Siemens. Je kunt met Mendix heel goed een divers spectrum aan nieuwe applicaties ontwikkelen. Mendix biedt namelijk tooling voor no- en low-code in één volledig geïntegreerd platform. Daarnaast kun je met het platform verschillende systemen aan elkaar koppelen. Veel bestaande legacy-systemen missen namelijk het vermogen om met andere toepassingen te communiceren.

Mendix heeft het principe van modelgebaseerd ontwikkelen naar een nieuw niveau getild, waardoor een veel bredere groep van ‘amateur-IT’ers’ (de citizen developers) toegang heeft tot het boeiende werkveld dat applicatieontwikkeling in de praktijk is.

OutSystems

OutSystemsOutSystems is een internationaal opererende leverancier van low-codesoftware uit Portugal. OutSystems is inmiddels een van de grote mondiale spelers op het gebied van low-code development. OutSystems heeft nog niet zo lang geleden met versie 11 een aantal nieuwe features gelanceerd die het platform nu ook no-codefunctionaliteiten geven.

OutSystems is vrij gemakkelijk in te bouwen binnen bestaande omgevingen. Je kunt het platform bijvoorbeeld gebruiken als frontend om de communicatie met bestaande backend-systemen te vergemakkelijken. De grote winst hiervan: je vernieuwt betrekkelijk eenvoudig de IT-infrastructuur van je organisatie zonder dat je onderliggende systemen hoeft om te vormen. Applicaties in OutSystems kunnen als Docker-container geleverd worden, zodat je die in de cloud (Docker, Kubernetes en Amazon) of in je eigen datacenters kunt gebruiken.

Zeker sinds 2018 zet OutSystems ook sterk in op het werken met kunstmatige intelligentie (AI) en het Internet of Things. Zo zijn de eerste applicaties die gebruikmaken van de AI-modules van OutSystems inmiddels al in gebruik. Daarnaast kun je met OutSystems ook IoT-applicaties bouwen. Het bedrijf speelt dus handig in op de groeiende vraag naar AI- en IoT-toepassingen vanuit de markt.

Thinkwise

ThinkwiseThinkwise is een low-codeplatform van Nederlandse makelij dat gebruikers in staat stelt om snel en slim enterprise-software te bouwen. Het platform zag in 2002 het levenslicht en is inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke speler op het gebied van low-code development. Met Thinkwise flexibiliseer en moderniseer je legacy-software en bouw je toekomstbestendige oplossingen die met een organisatie meegroeien en veranderen. Thinkwise levert zijn platform in licentievorm aan softwareleveranciers en aan bedrijven die in-house software ontwikkelen.

Het platform is vooral gericht op het bouwen van omvangrijke en complexe applicaties. Thinkwise vindt dat echte digitale transformatie begint bij het moderniseren van het hart van het applicatielandschap. Thinkwise is technologie-onafhankelijk: je hoeft eigenlijk alleen een digitale bouwtekening te onderhouden. Het voordeel hiervan: je hoeft applicaties nooit opnieuw te ontwikkelen. Dit maakt Thinkwise een erg toekomstvast low-codeplatform.

Microsoft PowerApps

Microsoft-PowerAppsOok softwaregigant Microsoft is inmiddels actief op de low-codemarkt. Microsoft PowerApps bestaat sinds 2016 en geeft gebruikers de mogelijkheid om in rap tempo zakelijke apps te ontwikkelen. Met de ontwerpfunctie PowerApps Studio kun je drie typen apps bouwen: canvas-apps, modelaangedreven apps en portalen. Gegevens worden opgeslagen in het onderliggende gegevensplatform, de Common Data Service.

PowerApps heeft ook een uitbreidbaar platform voor professionele ontwikkelaars. Via dit platform kunnen ontwikkelaars werken met gegevens en metagegevens. Daarnaast kun je aangepaste connectors maken en deze integreren met externe gegevens. PowerApps is eenvoudig en volledig integreerbaar met Dynamics 365.

Appian

appianAppian werd in 1999 opgericht door de Amerikanen Matthew Calkins, Michael Beckley, Marc Wilson en Robert Kramer. Appian wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van low-code development. Appian benadert applicatieontwikkeling vooral vanuit het oogpunt van procesmanagement. Applicaties van Appian bestaan uit diverse kleinere blokken die tezamen een geheel vormen. Ook elke stap binnen het ontwikkelproces is in Appian een afzonderlijk blokje.

Zoho Creator

Zoho creatorZoho Creator is het low-codeplatform van de Zoho Corporation, een Indiaas softwareontwikkelingsbedrijf. Zoho Creator geeft gebruikers de mogelijkheid om apps vanuit één centrale omgeving te ontwikkelen, schalen en beheren. Je kunt met dit platform snel en eenvoudig routines automatiseren, applicaties voor meerdere apparaten starten, applicaties integreren en spreadsheets, databases en verouderde systemen migreren.

De verschillen tussen low-codeplatformen

Alle low-codeplatformen bieden allemaal de mogelijkheid om snel en zonder veel klassiek programmeerwerk applicaties voor de wereld van nu en morgen te ontwikkelen. Toch heeft elk platform zijn eigen feel en features.

Handig dus om ook de belangrijkste verschillen tussen de bovengenoemde low-codeplatformen onder de loep te nemen.

  • Mendix, OutSystems en Appian zijn de meest volwassen platforms en hebben de sterkste klantenservices en grootste communities.
  • Mendix en OutSystems hebben de grootste marktplaatsen (Mendix App Store en OutSystems Forge) en de meeste apps en oplossingen voor derde partijen.
  • Appian biedt de meest intuïtieve ontwikkelervaring voor gebruikers met weinig tot geen codeerervaring die snel een app voor een specifiek doel nodig hebben.
  • Zoho Creator is het eenvoudigst te gebruiken en heeft de vlakste leercurve. Met dit platform kun je heel snel en eenvoudig basale applicaties ontwikkelen.
  • Mendix en OutSystems zijn de beste en krachtigste low-codeplatforms voor grote ondernemingen. Ze herbergen namelijk veel ‘heavy-duty features’ zoals automatisch testen, app-analytics en scrum-projectplanning.
  • Microsoft PowerApps blinkt vooral uit door de combinatie van een strakke gebruikersinterface en een krachtige set aan ontwikkeltools. Applicaties die zijn gebouwd met PowerApps bieden bovendien uitgebreide zakelijke logica en workflows om handmatige bedrijfsprocessen te transformeren naar digitale, geautomatiseerde processen.
  • Thinkwise scoort vooral goed op het gebied van flexibiliteit en compatibiliteit met bestaande bedrijfssoftware.
  • OutSystems is het verst gevorderd met de integratie van hypermoderne technologieën als AI en IoT.

Mendix versus OutSystems

Mendix en OutSystems zijn de actuele marktleiders op het gebied van low-code app development. Beide platforms bieden een uitgebreide set aan features voor het ontwikkelen van gave en functionele applicaties. Laten we Mendix en OutSystems eens langs de meetlat leggen en met elkaar te vergelijken.

De verschillen

  • Mendix richt zich nog nadrukkelijker op de samenwerking tussen IT en business dan OutSystems. Zo biedt het platform ontwikkelaars een eigen lokale testomgeving, een feature die in OutSystems ontbreekt.
  • OutSystems heeft een wat intuïtievere ontwikkelomgeving, zeker als je de nieuwste versie (11) gebruikt. Debuggen is in OutSystems ook wat gemakkelijker dan in Mendix.
  • Mendix heeft lagere opstartkosten, maar die kosten stijgen snel als je flink wilt opschalen. Bij OutSystems zijn de opstartkosten wat hoger, maar stijgen ze minder snel als je gaat opschalen.
  • Mendix maakt gebruik van een domeinmodel, terwijl OutSystems objectgeoriënteerd is.
  • Mendix heeft een actieve community en met de Mendix App Store een hoogwaardige marktplaats. De OutSystems-community is kleiner, terwijl de OutSystems Forge veel middelmaat aanbiedt.
  • Beide low-codeplatforms zijn te gebruiken in een publieke cloud. Het is echter niet aan te raden om deze als productieomgeving te gebruiken door het gebrek aan snelheid en ondersteuning.
  • OutSystems heeft, in tegenstelling tot Mendix, geen web modeler die het mogelijk maakt om door citizen developers ontwikkelde prototypes snel door te leiden naar professionele app-ontwikkelaars.

Wat is Mendix?

Mendix is een low-codeplatform waarmee je op grote schaal mobiele applicaties en webapplicaties bouwt en verbetert. Mendix low-code development ondersteunt de ontwikkeling van software van begin tot eind. Van het uittekenen van een prototype tot het live gaan met een werkende applicatie: Mendix is een betrouwbare partner gedurende het hele traject.

Met Mendix kun je vier soorten toepassingen bouwen:

  • Mobiel en native mobile. We doen steeds meer met mobiele apparaten als tablets en smartphones. Appen, shoppen, gamen, muziek luisteren en films of series kijken zijn zomaar een paar prominente voorbeelden. De behoefte aan goede mobiele apps groeit dus. Mendix weet dit en speelt effectief in op de vraag naar mobiele toepassingen door klanten te begeleiden bij low-code app development, en IT en business op een succesvolle en natuurlijke manier nader tot elkaar te brengen.
  • Apps voor operationele efficiency. De meeste toepassingen vallen binnen deze categorie. Het zijn oplossingen die interne medewerkers helpen om workflows te optimaliseren en repetitieve handelingen te automatiseren.
  • Customer engagement. Het aanbieden van goede digitale klantervaringen is tegenwoordig een van de beste manieren om meerwaarde toe te voegen aan je dienstverlening. Dit doe je met apps en portalen die het leven van de klant aangenamer en makkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een Mendix-app waarmee klanten contracten kunnen afsluiten en slimme meters kunnen bestellen of inzien. Of aan een health-app waarmee iemand zijn of haar eigen bloeddruk of suikerspiegel kan meten.
  • Vervanging van legacy-software. Veel bedrijven werken nog met legacy-applicaties en -systemen die log of lastig integreerbaar zijn. Met Mendix kun je snel en eenvoudig nieuwe oplossingen ontwikkelen die je legacy-software vervangen.

Wat zijn de voordelen van Mendix?

Hoewel ook andere low-codeplatforms hun sterke punten hebben, heeft Mendix een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de concurrenten.

Breedste visie

Mendix is door het toonaangevende onderzoeks- en adviesbureau Gartner benoemd tot leider in het Gartner Magic Quadrant for Enterprise Low-Code Application Platforms in 2020. Bovendien is Mendix in het Magic Quadrant gepositioneerd als de leverancier met de meest volledige visie. Het onderzoeksbureau benoemde Mendix ook in 2017, 2018 en 2019 al tot het meest complete low-codeplatform.

IT en business vloeien samen

Mendix levert het framework voor een natuurlijke en succesvolle kruisbestuiving tussen business en IT. Mendix biedt zowel no-code als low-code tooling in één volledig geïntegreerd platform. In gemengde teams bouwen aan slimme applicaties? Optimaal gebruikmaken van de kennis van zowel professionele ontwikkelaars als citizen developers? Met Mendix kan het allemaal. Er is geen enkel ander low-codeplatform dat zo’n breed scala aan programmeurs bedient.

Minder investeringen in hard- en software

Je kunt nieuwe functionaliteiten toevoegen aan oudere systemen zonder forse investeringen te hoeven doen in hard- en software. Bovendien biedt Mendix oplossingen voor de hele levenscyclus van een applicatie, van ontwikkeling tot en met implementatie.

Snelle visualisatie

Je kunt in Mendix met ingebouwde modules en templates werken. Zo maak je een applicatie gelijk visueel aantrekkelijk. Bovendien breng je snel en overzichtelijk in beeld hoe een app functioneert en welke output de oplossing genereert.

Grote community en goede support

Mendix beschikt over een grote gebruikerscommunity en goede support. Op het Mendix-forum vind je antwoorden op veel van je prangende vragen en kun je gemakkelijk in contact komen met andere Mendix-gebruikers. Via een gecertificeerde supportpartner kun je bovendien 24/7 terugvallen op een kundige beheer- en supportafdeling.

Mendix-features

Met Mendix haal je een brede en imposante waaier aan features in huis. De belangrijkste zijn:

  • een cloud-native architectuur;
  • een gebruiksvriendelijke grafische gebruikersinterface;
  • platform-API’s, model-API’s en SDK’s voor veelzijdige uitbreidingsopties;
  • functionaliteiten die speciaal zijn toegespitst op projectmanagement door sociale collaboratie;
  • continue kwaliteitsbewaking;
  • een goede integratie met tools als AWS IoT en AWS Machine Learning, AlchemyVision, Concept Insights, Text to Speech en Visual Recognition;
  • alle tools die je nodig hebt om agile te werken.

Pricing voor Mendix

En hoe zit het met de kosten? Hoe diep moet je in de buidel tasten om gebruik te kunnen maken van de vele functionaliteiten die Mendix levert? Het licentiemodel van Mendix is gebaseerd op het aantal gebruikers per applicatie. De complexiteit van je apps of het aantal ontwikkelaars dat aan een bepaalde applicatie heeft gewerkt, spelen dus geen rol. De licentieprijzen van het platform variëren van 1.875 dollar per maand voor een single app tot een bedrag tussen de 5.375 en 7.825 dollar per maand voor een enterprise-app.

Hoe start je met low-code en Mendix?

Inmiddels zul je gezien hebben dat ontwikkelen met low-code en Mendix veel voordelen met zich meebrengt. Maar hoe start je met low-code development en Mendix?

Begin met het definiëren en vastleggen van duidelijke doelen. In welke behoefte moet een applicatie of applicatielandschap voorzien? Gaat het om eenvoudige toepassingen die alleen zijn bedoeld voor intern gebruik? Of zijn het juist oplossingen die een belangrijke klantbehoefte dekken? En gaat het om applicaties die met andere systemen in het bedrijf moeten samenwerken? Met het antwoord op deze vragen kun je prima bepalen met welke businessapplicatie(s) je begint.

Heb je eenmaal een lijst met eisen en behoeften opgesteld en gekozen voor Mendix? Dan ben je grotendeels good to go. Toch is het wel verstandig om de samenwerking aan te gaan met een gecertificeerde Mendix-partner die het platform door en door kent. Zo raak je niet alleen sneller wegwijs in Mendix, maar profiteer je ook altijd van de allerbeste support. Een erkende Mendix-partner als Appronto helpt je bovendien bij het opleiden van je eigen IT-teams. Daarmee hebben je medewerkers in no-time zelf alle capaciteit en kennis in huis om snel gave en effectieve applicaties te bouwen. 

Benieuwd of Mendix bij je past?

Als gecertificeerd Mendix-partner zijn wij helemaal thuis in de boeiende en dynamische wereld van no- en low-code. Ben je ook op zoek naar gave apps die jouw dienstverlening en bedrijfsprocessen naar een nog hoger niveau tillen?

Vraag om een demo op locatie!

Over Appronto

Ben je op zoek naar een simpele oplossing voor een complexe behoefte? Dan ben je bij Appronto aan het juiste adres. Als gecertificeerd Mendix-partner zijn wij helemaal thuis in de boeiende en dynamische wereld van no- en low-code. Ben je ook op zoek naar gave apps die jouw dienstverlening en bedrijfsprocessen naar een nog hoger niveau tillen? Bel of mail ons dan gerust om te verkennen wat er allemaal mogelijk is.   

Testimonial Collin Crowdfund

Collin Crowdfund

“Ik heb zelf in die tijd wel eens genoemd dat we in een periode van een half jaar een hele bank hebben gebouwd. Het is belangrijk om dat te doen met techniek die daar ook geschikt voor is en dat is met Mendix het geval.”
Bekijk de video.